Σύμφωνα με την οργάνωση «ΑΡΧΕΛΩΝ», έχουν καταγραφεί 1021 χελώνες και πολλές φωλιές
Ζάκυνθος: Χρονιά ρεκόρ για την καρέτα- καρέτα
Οικολογία
13/07/2016 | 16:45

Σε χρονιά ρεκόρ σε αριθμό χελωνών στην περιοχή του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου στη Ζάκυνθο, αναδεικνύεται το 2016, καθώς, σύμφωνα με την οργάνωση «ΑΡΧΕΛΩΝ», έχουν καταγραφεί 1021 χελώνες και πολλές φωλιές.

Ήδη, 482 φωλιές καρέτα-καρέτα φιλοξενούνται για φέτος το καλοκαίρι στα Σεκάνια Ζακύνθου, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ σε σχέση με την τελευταία πενταετία, για τη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας της χελώνας στη Μεσόγειο. Πρόκειται για ένα πολύτιμο μαιευτήριο για το μοναδικό αυτό είδος, γι’ αυτό και οργανώσεις όπως η WWF, το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου και ο ΑΡΧΕΛΩΝ, επαγρυπνούν για τη διατήρησή του.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη WWF, από τις 27 Ιουνίου, δύο πυροφύλακες προστατεύουν καθημερινά την περιοχή και βρίσκονται σε επιφυλακή για οποιαδήποτε απειλή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την περιοχή και την καρέτα- καρέτα, με τη συνεργασία της οργάνωσης της Ελλάδας και της Σοηδίας.

Η περιοχή των Σεκανίων είναι σημαντική, όπως υπογραμμίζει η οργάνωση, γιατί βρίσκεται στον πυρήνα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου και η ανθρώπινη παρουσία απαγορεύεται, καθώς μπορεί να θέσει κίνδυνο τη διαδικασία ωοτοκίας της καρέτα-καρέτα. Ταυτόχρονα, μια πιθανή πυρκαγιά στην περιοχή γύρω από τα Σεκάνια μπορεί να καταστρέψει την επιφανειακή βλάστηση και η επακόλουθη διάβρωση να μεταφέρει στην παραλία χώμα και λάσπη και να καλύψει την άμμο, όπου κάνουν τις φωλιές τους οι χελώνες.

Για αυτό το λόγο, οι δύο πυροφύλακες του WWF, αφού εκπαιδεύτηκαν κατάλληλα από εξειδικευμένο προσωπικό του δασικού προγράμματος της οργάνωσης και του Τμήματος Τεχνολόγων Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Ζακύνθου, βρίσκονται κάθε μέρα στις επάλξεις για να αποσοβήσουν κάθε πιθανή απειλή.

Σε συνεργασία με το ΕΘΠΖ , την Πυροσβεστική Υπηρεσία, όλους τους υπεύθυνους φορείς και τον ΑΡΧΕΛΩΝΑ που καταγράφει τις φωλιές, φροντίζουν για ό, τι προκύπτει καθημερινά. Κύριο μέλημά τους είναι ο έγκαιρος εντοπισμός δασικών πυρκαγιών, ώστε να ειδοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν το Πυροσβεστικό Σώμα για την καταστολή τους.

Η χώρα μας φιλοξενεί το 60% περίπου των φωλιών της Μεσογείου, αλλά και τις δύο πιο σημαντικές περιοχές ωοτοκίας: τις έξι παραλίες στον κόλπο του Λαγανά στη Ζάκυνθο και το νότιο Κυπαρισσιακό κόλπο στη δυτική Πελοπόννησο. Στις δύο αυτές περιοχές καταγράφονται κατά μέσο όρο 1865 φωλιές όταν συνολικά σε όλη τη Μεσόγειο ο μέσος όρος των φωλιών είναι λίγο περισσότερες από 7.200. Χελώνες καρέτα παρατηρούνται όμως σχεδόν παντού στις ελληνικές θάλασσες.

 

eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer