Το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να προχωρήσει στις εν λόγω αλλαγές αν συνεχιστεί ο θετικός απολογισμός στα έσοδα
Εξετάζεται μείωση του ΕΝΦΙΑ για τις ευπαθείς ομάδες
Οικονομία
13/10/2016 | 19:47

Μείωση του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να ελαφρυνθούν συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων και ιδίως όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για το 2017.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΟΙΚ αναμένεται να προχωρήσει στις εν λόγω αλλαγές αν συνεχιστεί ο θετικός απολογισμός στα έσοδα.

Τα σενάρια που εξετάζονται κάνουν λόγο είτε για εφαρμογή ενός αφορολόγητου ποσού είτε ο αρχικός φορολογικός συντελεστής να είναι χαμηλός ώστε να μην προκύπτουν μεγάλες επιβαρύνσεις όταν κάποιος διαθέτει ένα ακίνητο μικρής αντικειμενικής αξίας.

Το αφορολόγητο θα μπορούσε να διαμορφωθεί σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα, στα 50.000 ευρώ ή και λίγο χαμηλότερα (π.χ. 30.000 ευρώ) και από κει και πάνω να εφαρμοστεί μία φορολογική κλίμακα με πολλούς συντελεστές για να πιάσει όλες τις αξίες των ακινήτων.

Η κυβέρνηση δεν θέλει να απολέσει το τελικό ποσό είσπραξης που είναι κοντά στα 2,65 δισ. ευρώ, ενώ από την άλλη ο νέος ΕΝΦΙΑ θέλει να στηρίζεται στη λογική ότι θα επιβάλλεται στη συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων και όχι η διπλή φορολογία που ισχύει σήμερα.

Βέβαια όλα αυτά προς το παρόν αποτελούν “ασκήσεις επί χάρτου”, αν και στην κυβέρνηση καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να επιτευχθεί ο στόχος τους και να ελαφρυνθούν οι φορολογούμενοι που δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer