Στά εγκαίνια εισαγωγή στην έκθεση θα γίνει από την Μαράη Γεωργούση, Ιστορικό Τέχνης.
Εγκαίνια σύγχρονης Επτανησιακής Τέχνης στο Αργοστόλι
26/08/2014 | 09:32
  • Την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014, ώρα 8 μμ, θα εγκαινιαστεί στη Σύγχρονη Πινακοθήκη VILLA  ΡΟΔΟΠΗ του Κώστα Ευαγγελάτου στο Αργοστόλι ομαδική έκθεση με ζωγραφικά και χαρακτικά έργα καθώς και εκδόσεις τέχνης Επτανήσιων Καλλιτεχνών, με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα (1864-2014). 
Στά εγκαίνια εισαγωγή στην έκθεση θα γίνει από την Μαράη Γεωργούση, Ιστορικό Τέχνης.
 
Τα εκθέματα ανήκουν στη μόνιμη συλλογή του εικαστικού, λογοτέχνη, θεωρητικού της τέχνης Κώστα Ευαγγελάτου, ο οποίος έχει  την επιμέλεια της έκθεσης και επισημαίνει:

Αν και σημαντικό μέρος της μεγάλης πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιονίων έχει αφανιστεί, τα εναπομείναντα οπτικά αχνάρια, τα μνημεία, τα κειμήλια και οι σημαντικές συλλογές επτανησιακής τέχνης σε Μουσεία, Πινακοθήκες και Ιδρύματα, αποτελούν τα “ντοκουμέντα” του πολυποίκιλου φάσματος του επτανησιακού πολιτισμού. Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα διακρίνεται η πορεία αναζήτησης και αυτοπροσδιορισμού που επιδίωξαν ιδεολογικά και πρακτικά οι καλλιτέχνες της νεότερης Ελλάδας.

Ο επτανησιακός χώρος επηρεασμένος μορφωτικά, αισθητικά, εκπαιδευτικά, ταξικά και κοινωνικά, από την δυτικοευρωπαική κουλτούρα, συντέλεσε δυναμικά στη σύμμειξη των βασικών παραμέτρων της νεοελληνικής τέχνης. Η τυπολογική βυζαντινή και μεταβυζαντινή παράδοση με τις εξάρσεις και τις αμυδρές μεταρρυθμίσεις της, η φυσιοκρατική σχολή με τον αρχικό “ιταλίζοντα” προσανατολισμό της συνθέτουν τις βασικές πηγές που αναγέννησαν την ελληνική τέχνη. Διακεκριμένοι επτανήσιοι
καλλιτέχνες, ιδιαίτερα του 19 ου αιώνα, προσανατολίστηκαν στους αισθητικούς σφυγμούς των ευρωπαικών καλλιτεχνικών κέντρων (Μόναχο, Παρίσι, Ρώμη, Φλωρεντία). Στη συνέχεια κορυφαίοι καλλιτέχνες του 20 ου αιώνα συνοδοιπόρησαν με τους θεμελιωτές της σύγχρονης τέχνης στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη και μετείχαν ενεργά στο διεθνές μοντερνιστικό κίνημα, ενώ ορισμένοι νεώτεροι εκθέτουν σε πολιτιστικά κέντρα και γκαλερί του εξωτερικού.
Στο μεταίχμιο των πολιτιστικών αλλαγών και ανακατατάξεων της εποχής μας στον σημερινό επτανησιακό χώρο ανθούν αισθητικά φαινόμενα και προσπάθειες, τόσο θετικά όσο και αμφιλεγόμενα, ενώ μεγάλος αριθμός εικαστικών καλλιτεχνών, τόσο καταξιωμένων επαγγελματιών, μελών του Ε.Ε.Τ.Ε.  ή μη, όσο και πολλών ερασιτεχνών δημιουργεί και εκθέτει ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες.
Με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα, η Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη, με βάση έργα και εκδόσεις τέχνης που ανήκουν στη συλλογή μου από δωρεές καλλιτεχνών, συλλεκτών και και φιλοτέχνων, παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον φάσμα των σύγχρονων εικαστικών τάσεων του Ιόνιου χώρου, με αντιπροσωπευτικά έργα ζωγραφικής και χαρακτικής Επτανήσιων καλλιτεχνών.
Το εγχείρημα δεν είναι βέβαια μεγάλης εμβέλειας, εφόσον στηρίζεται αποκλειστικά στην ιδιωτική μου πρωτοβουλία, είναι όμως χρήσιμο για να γίνουν μεγάλες εκθέσεις στο άμεσο μέλλον και να αναζωπυρωθούν θεσμοί προβολής και διάδοσης των εικαστικών έργων των Επτανήσιων καλλιτεχνών, τόσο του σημαντικού παρελθόντος, όσο και του παρόντος.
Κώστας Ευαγγελάτος, 2014.