Σπουδαίο έργο Ιταλού γλύπτη, στον οποίο αποδίδεται και η προτομή της Καικιλίας που βρίσκεται σήμερα στο σπίτι του Μαρίνου και της Ελένης Φωκά Κοσμετάτου
Αφαιρέθηκε το αγαλματάκι της Καικιλίας Φωκά από τον Ι.Ν. Αρχαγγέλων
Κοινωνία
23/01/2017 | 15:54

Σήμερα ανακαλύφθηκε η απώλεια μόνο του αγαλματιδίου (αρχάγγελο) της Καικιλίας Φωκά από την νότια πλευρά τον Ι.Ν. των Αρχαγγέλων (όπου είναι η Πλατεία της Ναυπάκτου). Σπουδαίο έργο Ιταλού γλύπτη, στον οποίο αποδίδεται και η προτομή της Καικιλίας που βρίσκεται σήμερα στο σπίτι του Μαρίνου και της Ελένης Φωκά Κοσμετάτου.

Πρόκειται για άγγελο γονατιστό, μέρος συμπλέγματος οικοσήμων που βρισκόταν σε μνημείο στην εκκλησιά των Αρχαγγέλων στο Αργοστόλι από το νότιο μέρος. Ανήκει στην Καικιλία Φωκά-Κοσμετάτου σύζυγο Κλαδά, κόρη του διαπρεπούς νομομαθούς και πολιτικού Ανδρέα Φωκά-Κοσμετάτου, η οποία είχε γεννηθεί στις 15 Ιουλίου 1829 και πέθανε στις 24 Φεβρουαρίου 1854.

Τα δυο οικόσημα (δεν έχουν αφαιρεθεί) είναι τοποθετημένα πλάϊ πλάϊ κατά την εραλδική μέθοδο της παράθεσης (accole). Δεξιά του συζύγου, οίκος Κλάδά και αριστερά της συζύγου (Φωκά). Φέρουν δε κοινό στέμμα ευγενείας, ενώ το οικόσημο Κλαδά φέρει δυο δικά του στέμματα τριών κορυφών.

Στη μαρμάρινη πλάκα υπάρχει η εξής επιγραφή: Κικιλία Φωκά Κοσμετάτη Κλαδά. Γενομενη τη ΙΕ Ιουλίου του ΑΩΚΘ. Αποδημησάση δε προς Κύριον τη ΚΔ Φεβρουαρίου του από Θεογονίας ΑΩΝΔ έτους. Ο ανήρ, των αρετών αυτής μεμνημένος πενθών έθηκεν. Τίπτε μάτην κώφον παρά σήμα γοηρόν λύζω νηλειής αϊδης πικρόν έηκε βέλος και μοι το γλυκερόν σύλησε θάλος σβέσε τ’ αμφω φαεα τοις επ έρως αμμιγα σωφροσύνη Εζετ εμοι δ’ ου τις θαλπωρή ετ έσσεται άλλη η παίδας τε τεην εις αρετήν ανάγειν.

Το οικόσημο Φωκά περιγράφεται: Σε πεδίο δικέφαλος αετός εστεμμμένος με στέμματα τριών κορυφών που κρατά με το δεξί του πόδι ράβδο (σκήπτρο) και με το αριστερό σφαίρα αυτοκρατορική. Αυτό το οικόσημο είναι γνωστό σε πολλές παραλλαγές.

Το οικόσημο Κλαδά, ανήκει στα parlante (φανερά) και περιγράφεται: Σε πεδίο χέρι αριστερό γυμνό που κρατά κλαδί ελιάς δεξιά και φίδι κατά πάλο αριστερά.

Ευρυδίκη Λειβαδά

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer