Άνοιξε για την κυβέρνηση ο δρόμος για την απομάκρυνση χωρίς αποζημίωση των διοικητών των νοσοκομείων του ΕΣΥ και την αντικατάστασή τους με άτομα επιλογής του υπουργού Υγείας
Απομάκρυνση διοικητών ΕΣΥ χωρίς αποζημίωση
Κοινωνία
09/07/2015 | 10:48

Άνοιξε για την κυβέρνηση ο δρόμος για την απομάκρυνση χωρίς αποζημίωση των διοικητών των νοσοκομείων του ΕΣΥ και την αντικατάστασή τους με άτομα επιλογής του υπουργού Υγείας. Η σχετική τροπολογία, που ψηφίστηκε χθες στην ολομέλεια της Βουλής, δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό Υγείας να παύσει με απόφασή του τους υφιστάμενους διοικητές και αναπληρωτές διοικητές, αζημίως για το Δημόσιο, και να ορίσει νέους με διετή θητεία. Σημειώνεται ότι οι υφιστάμενοι διοικητές των νοσοκομείων έχουν τριετή θητεία, επιλέχθηκαν με βάση επιτροπή αξιολόγησης που είχε συσταθεί και, στην πλειονότητά τους, τοποθετήθηκαν στις αρχές του 2014.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η τοποθέτηση νέων διοικητών επιλογής υπουργού αποτελεί ένα μεταβατικό στάδιο, προκειμένου το υπουργείο Υγείας να επεξεργαστεί νέο θεσμικό πλαίσιο για τις διοικήσεις των νοσοκομείων και άλλων οργανισμών που εποπτεύονται από αυτό. Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στη Βουλή, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιοι από τους διοικητές που ήδη υπηρετούν και ήταν συνεργάσιμοι το προηγούμενο διάστημα να αξιοποιηθούν ξανά. Πάντως, θεωρείται πολύ πιθανό διοικητές που θα απομακρυνθούν να προσφύγουν –ανεξάρτητα της τροπολογίας– στη δικαιοσύνη και να διεκδικήσουν αποζημίωση.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ