Ερώτηση της Α. Θεοπεφτάτου προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Υποδομών,Μεταφορών και Δικτύων
Αντιμετώπιση Άμεσων Αναγκών Δήμου Κεφαλονιάς
Πολιτική
11/03/2014 | 14:38

Ο σεισμός των 5,8 ρίχτερ της 26.1.2014 καθώς και η συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα είχε ιδιαίτερα έντονα χαρακτηριστικά. Σημειακά καταγράφηκαν υψηλές επιταχύνσεις που έφτασαν στο διπλάσιο από το επιτρεπόμενο που έχει επιβάλει η Πολιτεία για τον αντισεισμικό σχεδιασμό και επέφεραν σημαντικό πλήγμα στις δημόσιες υποδομές καθώς και στα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια του νησιού.

Η καταγραφή των ζημιών μέχρι σήμερα αναδεικνύει πολλαπλές επιτακτικές ανάγκες που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, ώστε να αποκατασταθεί όσο το δυνατό συντομότερα και αποτελεσματικότερα η καθημερινότητα των κατοίκων της  Παλλικής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΥΑΣ), πραγματοποιήθηκαν 2.434 αυτοψίες και τα άμεσα κατεδαφιστέα ανέρχονται σε 151, ενώ «κίτρινα» (προσωρινά ακατάλληλα) χαρακτηρίστηκαν 1.220 ακίνητα.

Η αποκατάσταση των κτιρίων και των υποδομών εν γένει, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει με την αρωγή της πολιτείας, δημιουργεί την άμεση ανάγκη για τη ανεύρεση και διαμόρφωση χώρου ασφαλούς εναπόθεσης αδρανών υλικών, τα οποία χαρακτηρίζονται ως μη επικίνδυνα απόβλητα.

Με την ΔΜΕΟ/ο/586/11.2.2014 (ΦΕΚ Β’ 305/12.2.2014) απόφαση Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων προβλέπεται η μελέτη και αποκατάσταση του επαρχιακού οδικού δικτύου Αργοστολίου – Ληξουρίου καθώς και του επαρχιακού οδικού δικτύου Παλλικής και Άσσου. Απαιτείτα όμως και η άμεση αποκατάσταση του δευτερύοντος οδικού δικτύου της Παλλικής και των οικισμών Θηναίας, Φάρσων, Κουρουκλάτων, Δελινάτων και Φαρακλάτων.  Η αποκατάσταση του εσωτερικού οδικού δικτύου θα πρέπει να γίνει διατηρώντας ορισμένα στοιχεία λαϊκής κληρονομιάς (λιθιές, λιθόστρωτα) αναβαθμίζοντας και αναδεικνύοντας τα χωριά μας.

Άμεση αντιμετώπιση επίσης απαιτούν οι βλάβες  των κοιμητηρίων της περιοχής. Επειδή τα περισσότερα κοιμητήρια βρίσκονται δίπλα σπό τους ιερούς ναούς και αποτελούν τμήμα του πολεοδομικού ιστού του οικισμού, η αποκατάστασή τους θα  πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα ιδιαίτερα ενόψη της τουριστικής περιόδου.    

 

Επειδή πρέπει άμεσα να αποκατασταθούν οι ζημιές του εσωτερικού δικτύου, των νεκροταφείων και των κατοικιών ώστε να επιστρέψει η ομαλότητα στην καθημερινότητα των κατοίκων της Παλλικής,

        Επειδή οι ανάγκες αυτές γίνονται πιο επιτακτικές ενόψη της έναρξης της τουριστικής περιόδου,

       

Ερωτούνται οι κ. Υπουργοί:

 

  1. Σε τι ενέργειες προτίθενται να προβούν για την άμεση αποκατάσταση του εσωτερικού οδικού δικτύου των χωριών της Παλλικής και ειδικότερα Θηναίας, Φάρσων, Κουρουκλάτων, Δελινάτων και Φαρακλάτων με την ταυτόχρονη διατήρηση των παραδοσιακών στοιχείων;
  2. Σε τι ενέργειες προτίθενται να προβούν για την ανεύρεση και διαμόρφωση χώρου για την εναπόθεση αδρανών υλικών (μπάζων) που θα προκύψουν στο πλαίσιο αποκατάστασης κατοικιών και δημόσιων υποδομών;
  3. Σε τι ενέργειες προτίθενται να προβούν για την άμεση αποκατάσταση των κοιμητηρίων της περιοχής της Παλλικής;  

Η ερωτώσα Βουλευτής  

Αφροδίτη Θεοπεφτάτου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia