Ο ΣΥΡΙΖΑ συμπαρατάσσεται με τις αντιδράσεις των εργαζομένων στο ΥΠΟΑ απέναντι στο νέο απαράδεκτο Οργανισμό
Ανακοίνωση της ΕΕΚΕ Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον νέο Οργανισμό του Υπουργείου Πολιτισμού
Πολιτική
05/09/2014 | 09:20

Στο ΦΕΚ 171/Α/28-8-2014 δημοσιεύτηκε το υπ’ αρ. 104 Προεδρικό Διάταγμα του νέου Οργανισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο οποίος πρόκειται να να τεθεί σε ισχύ μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Η σύνταξη του νέου Οργανισμού έγινε με προχειρότητα και αποσπασματική προσέγγιση, χωρίς να υπάρξει δημόσιος διάλογος, καθώς σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο αποτελεί ανελαστική δέσμευση της συγκυβέρνησης η θεσμοθέτηση νέων οργανογραμμάτων των Υπουργείων.

Ο Οργανισμός του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού δεν αποτελεί ένα ουδέτερο τεχνοκρατικό νομοθέτημα που αφορά σε «οργανωτικά ζητήματα». Στα 72 του άρθρα αποκρυσταλλώνεται η νεοφιλελεύθερη πολιτική που σχεδιάζεται για τα επόμενα χρόνια στον τομέα του Πολιτισμού. Το νέο Οργανόγραμμα έχει σαφή πολιτική στόχευση: να μεταλλάξει τις δομές και τις αρμοδιότητες του ΥΠΠΟΑ σύμφωνα με τις μνημονιακές επιταγές για ένα «μικρό επιτελικό κράτος», προκειμένου να εφαρμοστούν συγκεκριμένες πολιτικές: δημοσιονομική λιτότητα, ιδιωτικοποιήσεις με εκχώρηση κερδοφόρων δραστηριοτήτων του δημοσίου σε ιδιώτες, εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, και ακύρωση κάθε δυνατότητας της δημόσιας διοίκησης να ασκεί ρυθμίσεις γενικού συμφέροντος.

Έτσι με τον νέο Οργανισμό:

  1. Συρρικνώνονται με οριζόντιο τρόπο οι Εφορείες Αρχαιοτήτων, χωρίς κανένα επιστημονικό κριτήριο αλλά με μόνο στόχο τον περιορισμό του αριθμού τους. Σε πολλές περιπτώσεις προκύπτουν νέες υπηρεσίες που δεν θα μπορούν να επιτελέσουν το έργο τους, λόγω μεγέθους και εύρους αρμοδιοτήτων με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σε απλές δομές γραφειοκρατικής διαχείρισης.
  2. Καταργούνται μονάδες με αρμοδιότητα δραστηριότητες που έχουν μπει στο στόχαστρο του ιδιωτικού τομέα, όπως στον τομέα της προβολής και της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς προετοιμάζοντας την επερχόμενη ιδιωτικοποίηση.
  3. Υποβαθμίζεται ο επιστημονικός – ερευνητικός χαρακτήρας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, την ίδια στιγμή που η αρχαιολογική έρευνα έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας με αφορμή την ανασκαφή στο λόφο Καστά στην Αμφίπολη.
  4. Ενισχύεται ο ρόλος της πολιτικής ηγεσίας, με τη δημιουργία νέων Διευθύνσεων και αυτοτελών τμημάτων που θα υπάγονται κατευθείαν στον εκάστοτε Υπουργό, υπονομεύοντας έτσι την ανεξαρτησία της Διοίκησης.
  5. Εγκαθίστανται μηχανισμοί επιβολής των μνημονιακών πολιτικών στη δομή του Υπουργείου, χωρίς να τηρούνται καν τα προσχήματα. Έτσι, προβλέπται ειδικό τμήμα για «την εποπτεία και τον έλεγχο εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων» του Υπουργείου(!).. Ταυτόχρονα, δημιουργείται καινούρια δομή με τίτλο «Διεύθυνση Προϋπολογισμού και Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής», η οποία ουσιαστικά αποτελεί το μακρύ χέρι των μνημονιακών πολιτικών στον Οργανισμό του Υπουργείου.
  6. Παγιώνεται η υποστελέχωση του Υπουργείου Πολιτισμού και προετοιμάζεται το επερχόμενο κύμα υποχρεωτικών μετακινήσεων, στο πλαίσιο του νέου μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας που έχει ήδη εξαγγελθεί από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
  7. Το δημοσιονομικό όφελος που προκύπτει απ’ τον νέο Οργανισμό του ΥΠΠΟΑ είναι ελάχιστο και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός σύγχρονου Υπουργείου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συμπαρατάσσεται με τις αντιδράσεις των εργαζομένων στο ΥΠΟΑ απέναντι στο νέο απαράδεκτο Οργανισμό και δεσμεύεται ότι η Κυβέρνηση της Αριστεράς θα τον καταργήσει και μέσα από έναν ευρύ δημόσιο διάλογο θα τον αντικαταστήσει με Οργανόγραμμα που θα δημιουργεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την παραγωγή, διατήρηση και ανάδειξη του πολιτιστικού δυναμικού της χώρας.

ΕΕΚΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

 

Αφροδίτη Θεοπεφτάτου

Βουλευτής Κεφαλληνίας & Ιθάκης του ΣΥΡΙΖΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer