Στη ΝΔ αλλάζουν τακτική
Τσίπρας- Μητσοτάκης: Ο Δεκέμβρης που θα κρίνει τις πολιτικές εξελίξεις
03/12/2017 | 10:56

Γράφει ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να κλείσει την αξιολόγηση πριν τα Χριστούγεννα, να βγει στις αγορές και να δρομολογήσει εξελίξεις που θα κάνουν την αντιπολίτευση να είναι απλός παρατηρητής.

Αυτός είναι ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου, που δείχνει αποφασισμένο τον Αλέξη Τσίπρα να μην αφήσει καμιά ευκαιρία να πάει χαμένη προκειμένου να αποδομήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά ταυτόχρονα να εισχωρήσει ξανά σ’ ένα χώρο που τελευταία του απαγορεύτηκε από 200.000 ψηφοφόρους, την κεντροαριστερά.

Ήδη βρέθηκε στην  Πορτογαλία για να συμμετάσχει ως παρατηρητής στη σύνοδο  του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που στην Ελλάδα εκπροσωπεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Το έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν, καθώς σε ευρωπαϊκό επίπεδο «φλερτάρει» με την σοσιαλδημοκρατία, ενώ στο εσωτερικό θέλει να τη διασπάσει.

Από την άλλη αποφάσισε να πραγματοποιήσει έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο στην Ελευσίνα για την αναβάθμιση της περιοχής μετά την τραγωδία της Μάνδρας, 16 και 17 Δεκεμβρίου, τις ημερομηνίες που έχει ανακοινώσει το συνέδριο της η ΝΔ και ύστερα από τη στροφή που κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση στην καθημερινότητα.

Καταλαβαίνει κανείς πως μόνο τυχαίες δεν είναι αυτές οι κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θέλει να μειώσει δραστικά το επόμενο διάστημα τη διαφορά που έχει στις δημοσκοπήσεις με τη ΝΔ και να «φρενάρει» την όποια δυναμική έχει εμφανίσει, το νέο κόμμα της κεντροαριστεράς «Κίνημα Αλλαγής».

Μπροστά σ’ αυτή την κινητικότητα του Μεγάρου Μαξίμου, στη ΝΔ αλλάζουν τακτική.

Η υπόθεση Καμμένου φαίνεται πως δεν απέδωσε τα πολιτικά οφέλη που περίμεναν, καθώς  δεν απασχόλησε όσο έλπιζαν την κοινή γνώμη, ούτε φαίνεται πως επηρέασε αισθητά το κλίμα κατά της κυβέρνησης. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να απαντήσει στα ερωτήματα που τέθηκαν, εν τούτοις ο σχεδιασμός της να «θολώσει τα νερά» σε μια ήδη θολή ιστορία είχε σαν  αποτέλεσμα οι πολίτες να μην εισπράξουν σαφή εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει στην υπόθεση πώλησης των πυρομαχικών μας τη Σαουδική Αραβία.

Έτσι η Πειραιώς αποφάσισε πως πρέπει να στοχεύσει περισσότερο στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και να αξιοποιήσει τις «μαύρες τρύπες» στην  καθημερινότητα και στα κοινωνικά προβλήματα που αφήνει η διακυβέρνηση Τσίπρα -Καμμένου .

Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη  στη Μάνδρα και μάλιστα με ένα τρόπο παραγωγικό και όχι δημαγωγικό, όπως επιλέγει να εμφανίζεται και να μιλά ο πολιτικός του αντίπαλος, άφησε καλές εντυπώσεις σε μια κοινωνία που βρίσκεται ακόμα στις λάσπες, έστειλε και το μήνυμα ότι η ΝΔ δεν είναι μακριά από τα προβλήματα των απλών και φτωχών ανθρώπων, όπως θέλει να την εμφανίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η στροφή όμως στην κοινωνία, η στροφή στην καθημερινότητα δεν εξαντλείται με μια επίσκεψη στη Μάνδρα . «Σε μια στιγμή που τα νοσοκομεία υπολειτουργούν , που οι καταναλωτές πληρώνουν πανάκριβο το ρεύμα, που χάνουν τα σπίτια τους στους πλειστηριασμούς, που δεσμεύονται οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί, που οι μισθοί μειώνονται συνεχώς που η φτώχια διευρύνεται και η κυβέρνηση μοιράζει λαχεία και μερίσματα,  η ΝΔ θα έπρεπε να είναι εκεί δίπλα σ αυτούς τους ανθρώπους, δίπλα στην κοινωνία που ασφυκτιά και εμπαίζεται από την κυβέρνηση που  προσπαθεί  να τους ξεγελάσει με καθρεφτάκια», επισημαίνει στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης το οποίο -μαζί με άλλα -προβληματίζονται για το δημοσκοπικό «κόλλημα» της ΝΔ.

Έτσι στην Πειραιώς τώρα σχεδιάζονται μια σειρά από κινήσεις για το αμέσως επόμενο διάστημα. Πρώτον, να αναδειχθεί σε μείζον το θέμα των πλειστηριασμών κατοικιών, μαζί με την αναντιστοιχία λόγων και έργων του Αλέξη Τσίπρα και να κατατεθεί επερώτηση στη Βουλή, ώστε να κληθεί ο κ. Τσακαλώτος ενδεχομένως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός να δώσουν εξηγήσεις.

Δεύτερο να αποκαλυφθεί η αλήθεια για το κοινωνικό μέρισμα, που τελικά αναμένεται, κατά τη ΝΔ, να  λάβουν πολλοί λιγότεροι από όσους είχε ανακοινώσει στη Βουλή ο πρωθυπουργός και φυσικά να αναδείξουν τον εμπαιγμό που γίνεται προς τους πιο φτωχούς  συνάνθρωπους μας.

Τρίτο να ενισχύσουν τα επιχειρήματά τους κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης που υπερφορολογεί και φτωχοποιεί τους έλληνες και για τη υψηλή τιμή ηλεκτρικού ρεύματος.

Τέταρτον θα επαναφέρουν το θέμα του έλεγχου του παράνομου τζόγου, για το οποίο η κυβέρνηση εξακολουθεί και σιωπά.

Εκτιμούν πως η συζήτηση του προϋπολογισμού θα είναι μια καλή ευκαιρία γι αυτούς να αναδείξουν τα προβλήματα και να στριμώξουν πολιτικά και επικοινωνιακά την κυβέρνηση .

Από το Μέγαρο Μαξίμου η Πειραιώς  περιμένει κινήσεις αντιπερισπασμού.

Ήδη πληροφορείται πως ενώ αρχικά  η ψήφιση του προϋπολογισμού προγραμματιζόταν για τις 22 Δεκεμβρίου, τελικά ενδέχεται  να γίνει νωρίτερα, στις 19 του μήνα. Και αυτό σύμφωνα με πληροφορίες, για να έχει τον κοινοβουλευτικό χρόνο η κυβέρνηση να περάσει το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης,-αν είναι έτοιμο- πριν το τέλος του έτους.

Το ότι η κυβέρνηση για πρώτη φορά βιάζεται να ολοκληρώσει μια αξιολόγηση, εκτιμάται από αναλυτές, ότι θέλει να βγει ξανά στις αγορές μέσα στο χειμώνα , να ανοίξει τη συζήτηση για το χρέος , για το υβριδικό πρόγραμμα που θα δεσμεύει τη χώρα την επομένη μέρα  μετά τα μνημόνια και για να έχει το χρόνο  να «πουλήσει» στην κοινή γνώμη με πειστικότητα το αφήγημα της εξόδου από τη μνημονιακή εποχή. Έτσι ελπίζει ότι θα μπορέσει  να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, κάτω από τις καλύτερες συνθήκες για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ.