Επανακατάθεση στον πρόεδρο της Βουλής
Τι προβλέπει η πρόταση της Ν.Δ. για την ψήφο των Ελλήνων εξωτερικού
23/10/2017 | 17:54

Προσμέτρηση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού στο πανελλαδικό ποσοστό των κομμάτων προβλέπει η πρόταση νόμου της Νέας Δημοκρατίας, την οποία επανακατάθεσε στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα Δευτέρα.

Επί της ουσίας, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ν.Δ., οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Ν.Δ., η πρόταση νόμου προβλέπει:

Δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου στις βουλευτικές εκλογές, στον τόπο της διαμονής τους, αρκεί να είναι γραμμένοι στα δημοτολόγια της χώρας μας.

Η πρόταση δεν αφορά μόνο τους ομογενείς, αλλά και όλους τους Έλληνες που έφυγαν τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης «και οι οποίοι αδυνατούν να ασκήσουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους λόγω της άρνησης της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να υιοθετήσει την πρόταση νόμου της Νέας Δημοκρατίας», τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Οι ψήφοι τους θα προσμετρούνται στο πανελλαδικό ποσοστό των Κομμάτων. Επί της ουσίας θα ψηφίζουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Όσοι από τους Έλληνες πολίτες του εξωτερικού προτίθενται να ψηφίσουν, θα πρέπει να ενημερώσουν εγγράφως το αργότερο 60 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών το προξενείο που είναι αρμόδιο για την περιφέρεια στην οποία διαμένουν. Στη συνέχεια τα στοιχεία αυτά θα αποστέλλονται στο υπουργείο Εσωτερικών το οποίο θα καταρτίζει τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Νωρίτερα, επανακαταθέτοντας την πρόταση, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι αυτή έχει κατατεθεί στη Βουλή εδώ και 18 μήνες και για λόγους άγνωστους, όπως είπε, δεν έχει συζητηθεί ακόμα.

Πηγή: naftemporiki.gr