Γράφει ο Ανδρέας Κωνσταντάτος
Στη γειτονιά μας τρέχουν κι εμείς πατάμε τα κορδόνια μας
Ανδρεας Κωνσταντατος
18/09/2018 | 15:52

Η Ελλάδα σιγά σιγά, από πλουσιότερη χώρα στα Βαλκάνια γίνεται ουραγός. Μας προσεγγίζουν με γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης  Βουλγαρία, Ρουμανία και Κροατία, ενώ μας έχει ξεπεράσει η  Σλοβενία και η Κύπρος.

Η τελευταία, μάλιστα, με βάση τα στοιχεία του ΔΝΤ βρίσκεται στην 39η θέση της λίστας με τις πλουσιότερες χώρες, με 34.386 δολάρια κατά κεφαλήν εισόδημα, ενώ η Ελλάδα κατρακύλησε στην 51η θέση με 26.806 δολάρια. Μιλάμε για διαφορά βιοτικού επιπέδου πάνω από δέκα χιλιάδες δολάρια  σε λίγα χρόνια.

Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος, άλλα και η Ισπανία -που ακολούθησε πολιτική μνημονίου χωρίς μνημόνιο- μετά το πέρας του προγράμματός τους, που δεν κράτησε πάνω από 3 χρόνια, βγήκαν στις αγορές με εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ύστερα από 8 χρόνια στα μνημόνια και με επί πλέον σκληρές δεσμεύσεις για το μέλλον, αδυνατούμε να βγούμε στις αγορές και διατηρούμε μια αναιμική ανάπτυξη κοντά στο 2%.

Όταν οι άλλοι τρέχουν, εμείς πάμε σημειωτόν και παραμένουμε η εξαίρεση σε μια γειτονιά που αναπτύσσεται ραγδαία, σε μια Ένωση με μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης από τους δικούς μας.

Θυμάμαι που ο κ. Τσίπρας και άλλοι πολιτικοί υπήρξαν θιασώτες της θεωρίας του ελατηρίου στην οικονομία, που λέει με λίγα λόγια, πως όσο το πιέζεις τόσο πιο ψηλά θα εκτιναχθεί όταν το αφήσεις.

Αυτό δεν συμβαίνει στην Ελλάδα, αντί να έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αντί να παράγουμε πλούτο, αντί να αυξήσουμε την πραγματική απασχόληση, αντί να σβήνουμε τη χασούρα από την κρίση, παραμένουμε σχεδόν στάσιμοι.

Πρωτίστως, γιατί το πολιτικό μας σύστημα είναι εγκλωβισμένο σε ιδεοληψίες και αρνείται να εκσυγχρονιστεί και οι πολιτικοί μας ακολουθούν κοντόφθαλμη πολιτική, κυρίως ψηφοθηρική, σπανίως πατριωτική.

Ως παράδειγμα θα φέρω τα υψηλά πλεονάσματα και τα ακόμα υψηλότερα υπερπλεονάσματα, για τα οποία θριαμβολογεί η κυβέρνηση Τσίπρα.

Η Κομισιόν αναμένει για φέτος πρωτογενές πλεόνασμα 3,7% και εξαιτίας αυτού υπολογίζει πως θα υπάρξει επίπτωση στην ανάπτυξη της τάξης του -0,8%.

Δηλαδή μας λέει, πως το υψηλό πλεόνασμα αφαιρεί πόρους από την πραγματική οικονομία και «φρενάρει» την ανάπτυξη. Αν προσθέσουμε και το υπερπλεόνασμα που αποτελεί πολιτικό και οικονομικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ -για να έχει να μοιράζει -τότε η επίπτωση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Και ενώ η προσπάθεια μας, θα έπρεπε να είναι να παράγουμε πλούτο, να αυξήσουμε την παραγωγικότητα, να φέρουμε επενδύσεις, να μειώσουμε με γρήγορους ρυθμούς τις απώλειες του 25% του  ΑΕΠ που χάσαμε τα χρόνια της κρίσης, εμείς τρώμε από τα έτοιμα και είμαστε ικανοποιημένοι στη φτώχεια μας, αρκεί να μας μοιράζουν ψίχουλα.

Το ΔΝΤ και η Κομισιόν περιμένουν φέτος για μας ρυθμό ανάπτυξης 2%, αλλά δεν είναι αρκετό. Οι άλλες χώρες των μνημονίων επέστρεψαν αμέσως στις αγορές με πολύ χαμηλά επιτόκια δανεισμού.

Για μας είναι ακόμα κλειστές, τα ομόλογά μας παραμένουν στην κατηγορία «σκουπίδια» και θα βρίσκονται εκεί, όσο συνεχίζεται η πολιτική του «σημειωτόν» στην οικονομία, όσο η χώρα δεν ανοίγει τα φτερά της, όσο εμφανίζεται φοβική και ανασφαλής- με ιδεολογήματα του τύπου ότι οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν φασιστικές πρακτικές. Εκτός και αν ο πραγματικός στόχος των κυβερνώντων είναι μια χώρα φτωχή με φτωχούς πολίτες, υποχείριους, μέσω επιδομάτων, στον  αυταρχισμό και το λαϊκισμό.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer