Προεφηβεία, 5 τρόποι για να τη διαχειριστούμε σωστά
02/12/2017 | 16:26

Παρατηρώ τον Ερμή, τον τελευταίο καιρό νιώθω ότι αλλάζει, ότι μεγαλώνει. Οι συμπεριφορές και οι αντιδράσεις του είναι αλλιώτικες, άλλες φορές είναι ήρεμος και συζητάει για ότι τον απασχολεί και άλλες εκνευρίζεται χωρίς λόγο .. χωρίς λόγο;  Ναι, έτσι νόμιζα, μέχρι που συνειδητοποίησα ότι οι εντάσεις του έχουν λόγο και ο λόγος έχει όνομα.. προεφηβεία.

Προεφηβεία είναι το ηλικιακό διάστημα μεταξύ 9 και 12 ετών. Η προεφηβεία είναι μια καλή περίοδος για να εξηγήσουμε στο παιδί μας τις αλλαγές που θα βιώσει στο σώμα του αλλά και στη διάθεση του. Είναι καλή περίοδος για να φτιάξουμε γερές βάσεις στην επικοινωνία με το παιδί μας πριν μπει στην εφηβεία. Οι προέφηβοι θέλουν να συζητούν με τους γονείς τους, είναι σημαντικό να απαντάμε με ειλικρίνεια στις ερωτήσεις τους και να είμαστε πάντα ανοιχτοί για συζήτηση. Το πιο βασικό  είναι να χτίσουμε σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί μας.

Το παιδί σε αυτή τη φάση  έχει κάποιες δύσκολες συμπεριφορές, αντιμιλά, δεν ακούει τους γονείς, εκνευρίζεται εύκολα. Οι γονείς πρέπει να έχουν υπομονή, να δεχτούν ότι το παιδί τους μεγαλώνει, να βάζουν όρια αλλά να δίνουν και κάποιες ελευθερίες ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Πώς θα διαχειριστείτε σωστά τον προέφηβο:

  1. Αποφύγετε τη γκρίνια, μιλήστε του ήρεμα.
  2. Να θυμάστε ότι σας αντιγράφει, προσέξτε τις συμπεριφορές σας.
  3. Βάλτε ξεκάθαρα όρια.
  4. Δώστε κάποιες ελευθερίες, ανάλογα με την ηλικία του.
  5. Σεβαστείτε την ανάγκη του για ανεξαρτησία.

Πηγή: anastasiasworld.gr