Οι γυναίκες, τα παλιά χρόνια, ζύμωναν το πρωί τα «λαζαράκια»
Φτιάξτε γεμιστά «Λαζαράκια» με τα παιδιά σας!
31/03/2018 | 09:40

Πριν αρκετά χρόνια οι νοικοκυρές έφτιαχναν γλυκά ψωμάκια σε μορφή ανθρώπου με σάβανο, για την ημέρα του Λαζάρου. Αυτά τα ψωμάκια τα ονόμασαν «Λαζαράκια» ή «Λαζόνια» και κερνούσαν τα παιδιά που πήγαιναν για κάλαντα στο σπίτι τους.

Πρόκειται για γλυκά ψωμάκια, που άλλοτε τους βάζουν μέλι, άλλοτε καρύδια ή σταφίδες, διάφορα αποξηραμένα φρούτα ή καβουρδισμένα αμύγδαλα. Σήμερα θα μάθετε τη συνταγή με τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και τα αποξηραμένα δαμάσκηνα.

Υλικά
1 κιλό αλεύρι
2 φακελάκια μαγιά ξηρή
μισό ποτήρι ζάχαρη
μια χούφτα καβουρδισμένα αμύγδαλα κοπανισμένα
10 δαμάσκηνα κομμένα σε μικρά κομματάκια
1/3 του ποτηριού ελαιόλαδο
2 κουταλάκια κανέλα
γαρύφαλλα για τη διακόσμηση
1 ποτήρι ζεστό νερό για να διαλύσουμε τη μαγιά
λίγο αλάτι

Εκτέλεση
Ρίξτε το αλεύρι σε μια λεκάνη
Διαλύστε τη μαγιά, ρίξτε τη στη λεκάνη με το αλεύρι και ζυμώστε.
Έπειτα ρίξτε το λάδι, το αλάτι, τη ζάχαρη, την κανέλα και ξαναζυμώστε.
Αφήστε ζύμη σας να «ξεκουραστεί» σε ζεστό μέρος για περίπου μισή ώρα.
Σε ένα μπολ ανακατέψτε τα ψιλοκομμένα δαμάσκηνα με τα αμύγδαλα.

Πώς θα τα πλάσετε
Φτιάξτε μακρόστενα κορμάκια από τη ζύμη και γεμίστε τα με ένα κουταλάκι του γλυκού αμύγδαλα με δαμάσκηνα.
Κρατήστε λίγο ζυμάρι και φτιάξτε 2 λωρίδες που θα τις πλέξετε μεταξύ τους για τα χέρια που πρέπει να είναι νοητά σταυρωτά.
Κάντε μια μικρή μπαλίτσα για κεφάλι και τοποθετήστε τα γαρύφαλλα για ματάκια.
Ψήστε τα σε 180 με 200 βαθμούς ώσπου να ροδίσουν.

Και του χρόνου!