Εκπαιδευτικό Σεμινάριο σχετικά με την αύξηση της στάθμης της θάλασσας στην Κεφαλονιά
Οικολογία
27/09/2018 | 14:42

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων (ΠΕΔ-ΙΝ), στο πλαίσιο του έργου SAVEMEDCOASTS – Sea levelrisescenariosalong the Mediterraneancoasts. (Σενάρια ανόδου της στάθμης της θάλασσας κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου), σας προσκαλεί σε Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για τα αποτελέσματα του έργου που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29/09/2018 και ώρα 10:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Θεάτρου «Ο Κέφαλος».

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΡΓΟΥ SAVEMEDCOASTS

Σενάρια ανόδου της στάθμης της θάλασσας κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου

Λόγω της κλιματικής αλλαγής, η παγκόσμια μέση στάθμη της θάλασσας αναμένεται να αυξηθεί 75-190 cm έως το 2100. Αυτές οι τιμές θα είναι ακόμη μεγαλύτερες για τις ακτές της Μεσογείου, κάτι το οποίο συνεπάγεται εκτεταμένες περιβαλλοντικές αλλαγές, υποχώρηση των ακτών, πλημμύρες και απώλεια γης.

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, θα επιτείνει τις επιπτώσεις που ασκούν ένα πλήθος κινδύνων όπως οι καταιγίδες, οι πλημμύρες, η διάβρωση των ακτών και τα τσουνάμι, στις υποδομές, τα κτήρια, στην ασφάλεια και την περιουσία των ανθρώπων και στην πολιτιστική κληρονομιά.

Το SAVEMEDCOASTS προτίθεται να καλύψει αυτά τα κενά και να αντιμετωπίσει την πρόκληση του μετριασμού αυτών των κινδύνων, παρέχοντας διαχρονικά σενάρια αναμενόμενων  επεκτάσεων των θαλάσσιων πλημμύρων στην ενδοχώρα, λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και να προετοιμάσει τους ανθρώπους και τις κοινωνίες να αντιμετωπίσουν αυτές τις αλλαγές.

Το ερευνητικό έργο SAVEMEDCOASTS έχει ως σκοπό να ανταποκριθεί στην ανάγκη για προστασία των ανθρώπων και των περιουσιακών τους στοιχείων, από τις φυσικές καταστροφές στις παράκτιες ζώνες της Μεσογείου, την υφιστάμενη άνοδο της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής, την καθίζηση των παράκτιων εδαφών, των επιπτώσεων από τα τσουνάμι και τις καταιγίδες.

Το Έργο επικεντρώνεται στις παράκτιες ζώνες, οι οποίες επηρεάζονται άμεσα από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και στην προετοιμασία των σχετιζόμενων φορέων για τις συνέπειες αυτών των πιθανών επιπτώσεων.

Το σχέδιο υποστηρίζει τους φορείς πολιτικής προστασίας στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και έχει ως σκοπό να βελτιώσει την κατανόηση των τρεχουσών / μελλοντικών παράκτιων συνθηκών για την περιοχή της Μεσογείου και για συγκεκριμένες απειλούμενες περιοχές, για τη στήριξη του σχεδιασμού της πολιτικής προστασίας και τη μείωση του κινδύνου καταστροφών.

Θα βελτιώσει επίσης τις πληροφορίες (χάρτες πολλαπλών κινδύνων υψηλής ανάλυσης) για παράκτιες περιοχές και θα δημιουργήσει βελτιωμένες βάσεις δεδομένων σε Μεσογειακό επίπεδο για αξιολογήσεις κινδύνου.

Οι Εταίροι του Έργου SAVEMEDCOASTS είναι:

  • INGV – Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (Ιταλία) (LP)
  • AUTH – Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Ελλάδα)
  • CGIAM – Κέντρο Ολοκληρωμένης Γεωμορφολογίας για την περιοχή της Μεσογείου (Ιταλία)
  • CMCC – Ευρωμεσογειακό Κέντρο για την Κλιματική Αλλαγή (Ιταλία)
  • ISOTECH – Ερευνητές Σύμβουλοι Περιβάλλοντος (Κύπρος)
  • PED-IN – Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων (Ελλάδα)

Τοπικοί φορείς με άμεσο ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα του έργου:

  • Δήμος Κεφαλονιάς, Δήμος Ιθάκης
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Π.Ε. Κεφαλονιάς & Π.Ε. Ιθάκης)
  • Πυροσβεστική Υπηρεσία Κεφαλονιάς
  • Λιμενικό Σώμα Κεφαλονιάς

Πρόγραμμα Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου – Κεφαλονιά

10:00 – 10:10 Καλωσόρισμα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων.

Αλέξανδρος Παρίσης, Πρόεδρος Δ.Σ. ΠΕΔ-ΙΝ, Δήμαρχος Κεφαλονιάς.

 

10:10 – 10:20 Εισαγωγή στο έργο SAVEMEDCOASTS.

Εισηγητής: MarcoAnzidei, Συντονιστής του έργου, Ανώτερος Ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV) Ρώμη – Ιταλία, σε συνεργασία με το Ευρωμεσογειακό Κέντρο για την Κλιματική Αλλαγή – CMCC (Ιταλία)

 

10:20 – 11:00 Άνοδος της στάθμης της θάλασσας ως το 2100 στην περιοχή της Μεσογείου: Κίνδυνοι στις παράκτιες περιοχές, οικονομικές επιπτώσεις, εκτιμήσεις και προβλήματα. Νέες ιδέες και πληροφορίες από το έργο SAVEMEDCOASTS.

Εισηγητής: MarcoAnzidei, Συντονιστής του έργου, Ανώτερος Ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV) Ρώμη – Ιταλία, σε συνεργασία με το Ευρωμεσογειακό Κέντρο για την Κλιματική Αλλαγή – CMCC (Ιταλία).

 

11:00 – 11:30 Παραγωγή χαρτών υποβάθρου και ψηφιακού μοντέλου εδάφους για την περιοχή της Μεσογείου.

Εισηγητές: Δρ. Πέτρος Πατιάς, Καθηγητής ΑΠΘ, Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών.

Δρ Χαράλαμπος Γεωργιάδης, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ, Σχολή Πολιτικών Μηχανικών.

 

11:30 – 12:00 Φωτογραμμετρική παραγωγή όρθο-φωτογραφιών και ψηφιακών μοντέλων εδάφους υψηλής ανάλυσης με χρήση δορυφορικών εικόνων και εικόνων UAV για τις παράκτιες περιοχές μελέτης στα Νησιά του Ιονίου.

Εισηγητές: Δρ. Πέτρος Πατιάς, Καθηγητής ΑΠΘ, Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών.

Δρ Χαράλαμπος Γεωργιάδης, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ, Σχολή Πολιτικών Μηχανικών.

 

12:00 – 12:30 Διάλειμμα.

 

12:30 – 13:00 Παραγωγή χαρτών υψηλής ανάλυσης για σενάρια πλημμυρών που οφείλονται στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας και σε καταιγίδες στις πιλοτικές περιοχές μελέτης.

Δρ. MicheleGreco, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βασιλικάτα – Σχολή Μηχανικών, Κέντρο Ολοκληρωμένης Γεωμορφολογίας για την περιοχή της Μεσογείου – CGIAM (Ιταλία).

 

13:00 – 13:20 Συμμετοχικά Εργαστήρια Λήψης Απόφασης στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιταλία: Αποτελέσματα.

Δήμητρα Πέτσα – Μηχανικός Περιβάλλοντος, ISOTECH Ερευνητές – Σύμβουλοι Περιβάλλοντος (Κύπρος).

 

13:20 – 13:40 Το διαδικτυακό Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών του SAVEMEDCOASTS: ένα εργαλείο για τους σχετιζόμενους φορείς πολιτικής προστασίας.

Δρ. AntonioFalciano, Κέντρο Ολοκληρωμένης Γεωμορφολογίας για την περιοχή της Μεσογείου – CGIAM (Ιταλία).

 

13:40 – 14:30 Γενική συζήτηση – ερωτήσεις.

 

14:30 – 15:00 Συνέντευξη Τύπου.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer