Απολογισμός δράσης για τη συνδικαλιστική χρονιά 2016 – 2017
Απολογισμός δράσης της ΕΛΜΕ-ΚΙ
Πολιτική
08/10/2017 | 21:37

Η δράση του ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ στη σχολική χρονιά 2016-2017 αναπτύχτηκε σε συνθήκες συνέχισης της διακυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, για την υλοποίηση των προηγούμενων και του 3ου μνημονίου, που ψήφισαν από κοινού με ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΠΟΤΑΜΙ, καθώς και του 4ου που όλοι αυτοί δεσμεύονται να τηρήσουν. Μπροστά μας έχουμε τη συνέχεια αυτής της πολιτικής. Οι συνέπειες των παλιών μέτρων γίνονται αισθητές και νέα μέτρα έρχονται. Μπροστά μας είναι η 3η αξιολόγηση, η νομοθέτηση των συμφωνημένων «προαπαιτούμενων», ο νέος αντιλαϊκός προϋπολογισμός. Ξεχωρίζει η κυβερνητική δέσμευση για νέα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση, η κατοχύρωση των αντεργατικών ανατροπών με «νέο κώδικα εργατικού δικαίου». Μαζί έρχονται περικοπές σε επιδόματα (οικογενειακό, πρόνοιας κλπ), σε συντάξεις, νέα επίθεση στην ασφάλιση και τη φορολογία για τους εργαζόμενους.

Η επίθεση αυτή δένεται με την προσπάθεια χειραγώγησης της εργατικής τάξης, στράτευσής της στη «δίκαιη» καπιταλιστική ανάπτυξη, στη δήθεν επιστροφή στην «κανονικότητα». Η κυβερνητική προπαγάνδα είναι σε εξέλιξη. Έχει μεγάλη σημασία το μαζικό κίνημα να θέτει το ερώτημα «ανάπτυξη για ποιον», να κατανοείται ότι η όποια καπιταλιστική ανάπτυξη έχει σαν αναπόσπαστα στοιχεία τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις και το χτύπημα των δικαιωμάτων.

Στο δημόσιο και, επομένως και στον κλάδο, χρειάζεται ετοιμότητα για την εφαρμογή της αξιολόγησης και της κινητικότητας. Χρειάζεται αντιπαράθεση με το περιεχόμενο και τη δομή του «νέου σχολείου» που ετοιμάζουν, ενός σχολείου προσαρμοσμένου στις σύγχρονες απαιτήσεις του κεφαλαίου, ακόμη πιο ταξικού που θέλει να διαμορφώσει το νέο χειραγωγημένο και πιο εκμεταλλεύσιμο εργαζόμενο, να στρέψει τη μεγάλη μάζα στην κατάρτιση και στη μαθητεία, να στραγγαλίσει την όποια γενική παιδεία έχει απομείνει.

Οι ιμπεριαλιστικοί διαγωνισμοί είναι σε εξέλιξη και τα σύννεφα ενός γενικευμένου πολέμου πυκνώνουν, με νέες «καραβιές» προσφύγων να έρχονται και με ενεργή συμμετοχή της χώρας στο έγκλημα. Ιδιαίτερα μας ανησυχεί η εγκατάσταση πυρηνικών όπλων από τον Ιντσιρλίκ στη βάση του Άραξου, στη γειτονιά μας. Ο αντικομουνισμός που τροφοδοτείται από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, τους πυλώνες της δημοκρατίας μας κατά τον πρωθυπουργό, παίρνει νέα έκταση, και πάντα είναι κριτήριο για τη νέα επίθεση στα δικαιώματα.

Η ΕΛΜΕ βρέθηκε σταθερά απέναντι σε αυτήν την πολιτική, υπερασπίζοντας τα δικαιώματα των συναδέλφων, το δικαίωμα των μαθητών της εργατικής – λαϊκής οικογένειας στη μόρφωση και στη ζωή, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση μιας συμμαχίας γονέων – εκπαιδευτικών – μαθητών στο πλευρό του ταξικού εργατικού κινήματος.

Σήμερα καλούμαστε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που δημιουργούνται από την κυριαρχία του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού στον κλάδο, από το φόβο και την καλλιέργεια της συνευθύνης, να ξεπεράσουμε τις απάτες στις οποίες έχει γίνει πρωταθλήτρια η σημερινή κυβέρνηση και τους αντιπερισπασμούς της ΝΔ (πχ η αντιπαράθεση για τις παρελάσεις), ώστε γρήγορα να ανασυνταχθούμε και να πολεμήσουμε αποτελεσματικά τα νέα βάρβαρα μέτρα με βασικά μέτωπα το τι σχολείο θέλουμε, την αξιολόγηση, την ανάγκη μαζικών μόνιμων διορισμών και ζητημάτων που απασχολούν αναπληρωτές και συναδέλφους που διαβιούν μακριά από τις εστίες τους, τη στήριξη των μαθητών των λαϊκών οικογενειών (ΠΔΣ, ενισχυτική, σίτιση κλπ), να συμβάλλουμε στη γενικότερη πάλη για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, την ανεργία, την υγεία κοκ. Συνολικά απαιτείται να στρατευτούμε για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης και ένα σχολείο που θα τον υπηρετεί, με βάση όχι τα κέρδη των λίγων αλλά την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Ειδικότερα για τη χρονιά που πέρασε

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ άνοιξε όλα τα μέτωπα, δεν άφησε θέμα που να «πέσει κάτω». Ήταν διαρκής ο αγώνας ενάντια στην ελαστικοποίηση στις τοποθετήσεις των συναδέλφων ακόμη και σε ΙΕΚ, για τα δικαιώματα των νέων εκπαιδευτικών μονίμων και αναπληρωτών, η συγκρότηση επιτροπή αναπληρωτών στο πλαίσιο του σωματείου με έντονη δράση, οι πρωτοβουλίες για συντονισμού με τις νησιωτικές ΕΛΜΕ και τους συλλόγους πρωτοβάθμιας για τη σίτιση, τη στέγαση και τη μετακίνησή τους. Η φετινή απόφαση της κυβέρνησης για την έκπτωση κατά 50% σε ένα μόνο ακτοπλοϊκό δρομολόγιο και για ορισμένες μόνο εταιρίες, η νομοθέτηση του καλοκαιριού για μέτρα υπό προϋποθέσεις από τους ΟΤΑ έχουν γίνει με την πρωτοπόρα συμβολή της ΕΛΜΕ-ΚΙ. Παρά την εξαίρεση του Ιονίου, κάτι που καταγγείλαμε, αποδεικνύεται πως μόνο ο αγώνας για τα προβλήματα που «καίνε», που πολιτικοποιείται και γενικεύεται μπορεί να πιέσει και να ανοίξει δρόμους για τη λύση (κάτι που δεν είναι εύκολο, ειδικά στις σημερινές συνθήκες). Συνεχίστηκε η ανάδειξη του σεισμόπληκτου χαρακτήρα του Νομού και των σχολείων μας, η πάλη για να μην περάσουν καταργήσεις σχολείων – κατευθύνσεων και τμημάτων στο Νομό (που συνεχίστηκε και φέτος με βάση τα νομοθετημένα όρια αλλά και το γνωστό έγγραφο του Περιφερειακού Διευθυντή), για να λειτουργήσουν τα ειδικά σχολεία – ΚΕΔΔΥ και να λειτουργήσει ειδικό γυμνάσιο στο Αργοστόλι με το απαραίτητο προσωπικό, για να επουλωθούν οι πληγές των πυρκαγιών και να υπάρξει προστασία από τις πλημύρες, για να υπάρξει ασφάλεια στις σχολικές και αθλητικές υποδομές. Βάλαμε ως προτεραιότητα τη στήριξη της ΤΕΕ στο Νομό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, στηρίξαμε κατά προτεραιότητα την κατασκευή του νέου μηχανουργείου στο ΕΠΑΛ Ληξουρίου και του νέου συγκροτήματος στο ΓΕΛ Ληξουρίου, συνεχίσαμε τον αγώνα για τις υποδομές των σεισμόπληκτων σχολείων και για μέτρα συγκοινωνιακής ρύθμισης στο νέο συγκρότημα στο Φαραώ.

Η ΕΛΜΕ-ΚΙ, έχοντας υπόψη τον κυβερνητικό σχεδιασμό και τα σχετικά παιχνίδια, κράτησε «χαμηλά» το ζήτημα της αναμοριοδότησης των σχολείων, προσπάθησε σε συνεργασία με τα σχολεία, σε συντονισμό με το σύλλογο δασκάλων, κόντρα σε προσπάθειες διαίρεσης των σχολείων, να προωθήσει μια πιο δίκαιη και πιο λογική μοριοδότηση των σχολείων. Η κυβέρνηση «πάγωσε» το θέμα ενώ άστοχες συνδικαλιστικές παρεμβάσεις, που έγιναν έξω από το πλαίσιο της δημοκρατικής συζήτησης που άνοιξε το σωματείο, δημιούργησαν εντάσεις που μπορούσε και έπρεπε να είχαν αποφευχθεί.

Παρεμβήκαμε στις σχολικές γιορτές, σε επετείους (πχ 8 Μάρτη, μέρα της γυναίκας) με συζήτηση με τους μαθητές και ανακοινώσεις. Έγιναν ανεπιτυχείς προσπάθειες να μπουν εμπόδια στη δράση μας αυτή. Η αλήθεια και το δίκιο όταν μπολιάζουν τις νεανικές συνειδήσεις ενοχλούν σφόδρα. Τη στιγμή που εντείνεται η ανοιχτή προπαγάνδα των πολιτικών – επιχειρηματιών – ΜΚΟ στα σχολεία (πχ ομιλία σε μαθητές δημοτικών σχολείων του τ. υφυπουργού της ΝΔ και στελέχους του κολεγίου Αθηνών για την επιχειρηματικότητα και την αριστεία), ο λόγος του σωματείου μας πρέπει να αποκλειστεί. Αντίστοιχα, βγάλαμε ανακοίνωση για κηρύγματα μίσους για τους «αλλόθρησκους» που έγιναν σε εκκλησιασμούς και ζητήσαμε να σταματήσει αυτή η κατάσταση και να αναλάβουν κυβέρνηση και εκκλησία τις ευθύνες τους.

Δίπλα σε αυτά πήραμε νέα πρωτοβουλία για την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες σε συνεργασία με την ΕΕΔΥΕ με τίτλο «να σκέφτεσαι τους άλλους», συντονιστήκαμε με το Σύνδεσμο Φιλολόγων για λογοτεχνικό διαγωνισμό με θέμα την προσφυγιά, συνεχίσαμε τα λαϊκά φροντιστήρια αλληλεγγύης και φέτος πιο οργανωμένα συνεχίζουμε σε Ληξούρι και Ιθάκη, αναδείξαμε πλευρές της ιστορικής μνήμης, στην εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια πλάκας που εντοιχίσαμε για τον εκτελεσμένο από τους ναζί το 1944 17χρονο Πέτρο Μιχαλάτο από τα Μουζακάτα, πήραμε πρωτοβουλία ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και συνεχίσαμε να συνδράμουμε το έργο του «Απόπλου» ως μέλη του ΔΣ του. Παρεμβήκαμε καταλυτικά για να μη γίνουν επεισόδια στους σχολικούς αγώνες και αποκαλύψαμε το ρόλο της εγκληματικής – φασιστικής Χρυσής Αυγής και των παραφυάδων της σε αυτά.

Ο αγώνας αυτός είχε αποτελέσματα, υπήρξαν καταχτήσεις σε κάποια από τα παραπάνω. Κι οι καταχτήσεις αυτές, όπως και εκείνα που αποτρέπονται χάρη στη δυναμική της ΕΛΜΕ, πραγματοποιούνται σε ένα δύσκολο περιβάλλον.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ σύνδεσε τον εκπαιδευτικό αγώνα με μια σειρά άλλα λαϊκά προβλήματα του Νομού, όπως την υγεία με έμφαση στη σχολική, με απαίτηση να γίνονται εξετάσεις και να δίνονται δωρεάν πιστοποιητικά σε όλους τους μαθητές, να υπάρχουν γιατροί στα αγροτικά ιατρεία και τα κέντρα υγείας που καλύπτουν σχολεία αλλά και ανάδειξε τις απαράδεκτες καταστάσεις που βιώνει ο κλάδος στην ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη, κατάσταση που διαρκώς χειροτερεύει.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ συνέδραμε όλες τις κινητοποιήσεις (και πρωταγωνίστησε σε όσες σχετίζονταν με εκπαιδευτικά ζητήματα). Δεν έλλειψε από κανένα προσκλητήριο του ΠΑΜΕ για τα κεντρικά μέτωπα πάλης που καθορίζουν τη ζωή και το μέλλον του λαού μας και του κλάδου.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ για άλλη μια χρονιά στοχοποιήθηκε από τους φασίστες – δολοφόνους της Χρυσής Αυγής με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε για το Πέραμα. Απείλησαν ότι «δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι θα καταφέρουμε να δείξουμε την ίδια αυτοσυγκράτηση, αν κάτι ανάλογο συμβεί κάποια στιγμή σε σχολείο στην Κεφαλονιά…» αλλά πήραν την απάντηση που τους έπρεπε.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ ήρθε σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, τις τοπικές αρχές σε Δήμο και Περιφέρεια αλλά και με τη ΔΔΕ και την ΠΔΕ Ιονίων Νήσων. Ποτέ δεν το έβαλε κάτω και υπερασπίστηκε τον κλάδο και το λαό.

Γι’ αυτό δέχτηκε επίθεση, έγινε προσπάθεια τρομοκράτησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι κορυφώθηκαν οι προκλήσεις στην ΕΛΜΕ από την κυβέρνηση και δήθεν «προοδευτικά» στελέχη της εκπαίδευσης, στο όνομα του νόμου και της τάξης. Η ΕΛΜΕ ενοχοποιήθηκε από τα κυβερνητικά στελέχη και παρά το γεγονός ότι φέτος δεν είχαμε τα ίδια επεισόδια από τον Περιφερειακό Διευθυντή, συνεχίζονται με νόημα οι υπομνήσεις περί μη δικαιώματος επαφής της ΕΛΜΕ-ΚΙ με τους μαθητές δείχνοντας ότι οι επιθέσεις στο συνδικάτο δεν είναι ούτε τυχαία ούτε μεμονωμένα γεγονότα.

Η περσινή χρονιά σημαδεύτηκε από την επιχείρηση της Δημοτικής Αρχής Κεφαλονιάς (ΝΔ) σε συντονισμό με στελέχη της κυβέρνησης και της διοίκησης να πεταχτεί το σωματείο έξω από τα σχολεία. Να μην διαθέτουν οι ΕΛΜΕ γραφεία εντός των συγκροτημάτων!!! Αντισταθήκαμε και δώσαμε πανελλαδική διάσταση στο θέμα. Δεκάδες ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ συμπαραστάθηκαν στην ΕΛΜΕ-ΚΙ. Παρά τις συντονισμένες παρεμβάσεις του αντίπαλου προς «πάσαν κατεύθυνση» η διοίκηση (Περιφερειακός Διευθυντής, ΔΔΕ) αναγνώρισε το δικαίωμα της ΕΛΜΕ να έχει γραφεία στο 3ο Γυμνάσιο, ενώ και στο Δημοτικό Συμβούλιο έγινε λόγος για τα γραφεία που έχουν παραχωρηθεί από την περίοδο του Δήμου Κεφαλονιάς. Ωστόσο, επειδή η ΕΛΜΕ είναι «καρφί στο μάτι τους » πρέπει να επαγρυπνούμε. Η πρόσφατη επιχείρηση με αφορμή έγγραφο του Δήμου Κεφαλονιάς το επιβεβαιώνει.

Ο εντεινόμενος αυταρχισμός, οι δυσκολίες από τους νέους απεργοκτόνους νόμους που ετοιμάζει η κυβέρνηση και η πλουτοκρατία δεν θα μας πτοήσουν. Έχουμε αντιμετωπίσει διώξεις υπερασπιζόμενοι τον κλάδο και τους μαθητές, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε και κάθε νέα επίθεση ενάντια στο συνδικάτο και το ρόλο του.

Μορφές δράσης και συμμετοχής του κλάδου

Το ΔΣ χρησιμοποίησε όλες τις μορφές με κλιμάκωση: Συνεντεύξεις τύπου, παραστάσεις ΔΣ, συμμετοχή σε εκδηλώσεις – ημερίδες, συσκέψεις με γονείς – μαθητές, συλλαλητήρια, απεργίες. Τα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε Αργοστόλι και Ληξούρι ήταν πετυχημένα, διευκόλυναν τη συμμαχία γονέων – εκπαιδευτικών – μαθητών. Ιδιαίτερα φέτος που απασχολούν τη λαϊκή οικογένεια και τον κλάδο οι εξελίξεις με το νέο λύκειο έχουμε περιθώρια για ακόμη καλύτερη παρέμβαση. Η συμμετοχή του κλάδου είχε διακυμάνσεις με τις μεγαλύτερες απεργιακές συμμετοχές να καταγράφονται στις γενικές απεργίες. Όσο κι αν μεθοδευμένα καλλιεργείται η μεμψιμοιρία πως «ο κλάδος δε συμμετέχει» υπάρχει ένα αξιόμαχο κομμάτι, που, με όλες τις ταλαντεύσεις και με σκληρή δουλειά του σωματείου, συνεχίζει να μάχεται στις νέες συνθήκες. Αυτό πρέπει να είναι το εφαλτήριο για το μέλλον. Υπογραμμίζουμε πως η μικρή συμμετοχή του κλάδου στις ΓΣ πρέπει να απασχολήσει το νέο ΔΣ καθώς η λογική της ανάθεσης αποτελεί «γάγγραινα» για το σωματείο. Οι ΓΣ πρέπει να αποτελούν τον κύριο χώρο συζήτησης και διαμόρφωσης του σχεδιασμού από τον κλάδο.

Με διαρκείς παραστάσεις – ανακοινώσεις αντισταθήκαμε στις αυθαιρεσίες της διοίκησης, παρά το γεγονός ότι δεν ανταποκρίθηκαν και οι δύο αιρετοί στις συνεχείς κλήσεις της ΕΛΜΕ για ενημέρωση και συντονισμό και μπήκαμε μπροστά στην αρχή της χρονιάς να μη γίνει καταστρατήγηση των κριτηρίων και των διαδικασιών τοποθέτησης. Αποκαλύψαμε το ρόλο του λεγόμενου χρονοδιαγράμματος του υπουργείου σαν εργαλείου ανατροπών και επικοινωνίας.

Ήταν σοβαρή εμπειρία η δραστηριοποίησή μας, ως μέλους της Επιτροπής Αγώνα Φορέων του Νομού, για την κάλυψη των κενών στην υγεία και τη μη συγχώνευση – κατάργηση του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου. Επίσης, σοβαρή εμπειρία ήταν η συμμετοχή μας στις εθελοντικές ομάδες για την κατάσβεση των πυρκαγιών, κάτι που θα συνεχίσουμε τη νέα χρονιά.

Το ΔΣ επισημαίνει ότι είναι απαράδεκτο συνδικαλιστές – επικεφαλής και στελέχη ψηφοδελτίων να μη στηρίζουν τις απεργίες που έχουν αποφασισθεί αλλά να τις υπονομεύουν κιόλας. Είναι τεράστιες οι ευθύνες του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού, που καλλιέργησε την ανάθεση και τη λογική ότι η λύση δεν θα δοθεί με τη ταξική πάλη αλλά με την κυβερνητική εναλλαγή και τον κοινωνικό εταιρισμό. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ βλέπει αυτοκριτικά ότι σε αρκετές περιπτώσεις συνέβαλλε στην καλλιέργεια της ανάθεσης, δρώντας για τον κλάδο χωρίς πάντα την επιμονή να είναι ο κλάδος παρών.

Λειτουργία ΔΣ

Το ΔΣ λειτούργησε τακτικά, με ημερήσια διάταξη. Υπήρχε σταθερή συμμετοχή μελών, με μία ανασύνθεση μετά από παραίτηση μέλους για προσωπικούς λόγους. Η συζήτηση ήταν ουσιαστική και όλα τα μέλη της πλειοψηφίας στρατεύθηκαν στην υπηρεσία του κλάδου. Αντίθετα από το δεύτερο ψηφοδέλτιο παραιτήθηκαν ή αποχώρησαν το σύνολο των μελών, ενώ μέλος του βρέθηκε στο διορισμένος στο ΠΥΣΔΕ υπερασπίζοντας τη «νομιμότητα» και τις θέσεις της διοίκησης. Με μεγαλύτερη ευθύνη πρέπει να δούμε τη λειτουργία, μέσα στη νέα κατάσταση και στα καθήκοντα που απορρέουν. Να μην υπάρξει υποχώρηση στη λειτουργία του ΔΣ, ούτε να ατονήσει ο σταθερός συντονισμός με το ΕΚΚΙ, τα ταξικά σωματεία του Νομού και την Επιτροπή Αγώνα Φορέων. Η ΕΛΜΕ-ΚΙ είναι ένα από τα ελάχιστα σωματεία του Νομού που εξέλεξαν αντιπροσώπους για το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και κάνει σταθερή προσπάθεια να λειτουργήσει αυτό σε συμπόρευση με τα σωματεία του ιδιωτικού τομέα και χωρίς να υποκαθίσταται η λειτουργία των πρωτοβάθμιων. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να παρακαμφθούν οι Ομοσπονδίες και, κυρίως, να υπάρχει σταθερό τιμόνι στο ότι η ανασύνταξη του κινήματος θα γίνει από τα κάτω, ότι αφορά πριν από όλα το περιεχόμενο της δράσης και τη συλλογική λειτουργία μέσα από ΓΣ.

Μέτωπα που χρειάζεται να προσέξουμε τη νέα χρονιά

  1. Να υπάρξει συμβολή στο μέτωπο ενάντια στην ανεργία – για μαζικούς μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους. Να διεκδικήσουμε αυξήσεις και κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας.
  2. Παρέμβαση της ΕΛΜΕ στα κεντρικά προβλήματα που αφορούν το «νέο σχολείο» της αγοράς και της ΕΕ, με όλα τα παρεπόμενα που θα βιώσουμε. Να κατανοηθεί η σύνδεση οικονομίας – εκπαίδευσης και η ανάγκη – δυνατότητα για ένα σχολείο της ολόπλευρης μόρφωσης, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, ενιαίο δωδεκάχρονο.
  3. Παρέμβαση στους μαθητές, στο μορφωτικό περιεχόμενο της γνώσης. Αυτό αφορά ανακοινώσεις, σχολικές γιορτές, πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις, project και πολιτιστικά προγράμματα. Ιδιαίτερα να ανοίξουμε το θέμα των ναρκωτικών και να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα που μας δίνει η συμμετοχή της ΕΛΜΕ και της Ένωσης Γονέων στον «Απόπλου», αλλά και να έρθουμε σε επαφή με το ΕΣΥΝ.
  4. Σταθερή επαφή με γονείς – μαθητικά συμβούλια. Πιο αποφασιστικά στις συσκέψεις στα σχολεία που βοηθάνε στη ζύμωση και στην οργάνωση της πάλης. Να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την μαζική συμμετοχή του κλάδου και την κάθοδο όλων των σχολείων στις απεργιακές συγκεντρώσεις, να αναδείξουμε την παιδεία λαϊκή υπόθεση.
  5. Να αντιμετωπίσουμε τον αντικομουνισμό και το φασιστικό δηλητήριο στην ουσία του, διαπαιδαγωγώντας με τη στάση μας και καλλιεργώντας κριτήριο στους μαθητές. Την πρωτομαγιά επαναλαμβάνουμε πιο συγκροτημένα την περσινή εκδήλωση μνήμης στο σχολικό συγκρότημα της Σάμης (είναι η μέρα εκτέλεσης του νεολαίου Πέτρου Μιχαλάτου από τους ναζί).
  6. Προτάσσουμε τοπικά τα ζητήματα των υποδομών, της αντισεισμικής – αντιπυρικής – αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας.
  7. Δράση για την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Η δουλειά μας να αποκαλύπτει τις αιτίες της προσφυγιάς, την ανάγκη αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Στις 15 ή 16 Νοέμβρη και στο πλαίσιο των γιορτασμών για το Πολυτεχνείο να παρουσιάσουμε με Σύνδεσμο Φιλολόγων και ΕΕΔΥΕ τα λογοτεχνικά έργα των μαθητών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό «να σκέφτεσαι τους άλλους».
  8. Τα Λαϊκά Φροντιστήρια Αλληλεγγύης να γίνουν πιο «σχολικά», με πιο συγκροτημένη λειτουργία και επαφή των διδασκόντων, να αγκαλιάσουν περισσότερο τον κλάδο και τους μαθητές που έχουν ανάγκη.
  9. Παρέμβαση για τις καθαρίστριες. Δουλεύουμε σταθερά σε αυτό το μέτωπο. Απαιτούμε μόνιμη σταθερή εργασία γι’ αυτές.
  10. Πολιτιστική λέσχη του ΠΑΜΕ. Η λέσχη στην οποία δρούμε μαζί με το ΕΚΚΙ έχει περιλάβει πέρα από τον κινηματογράφο και το χορό. Να βοηθήσουμε να γίνει στέκι συναδέλφων, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.
  11. Οι αναπληρωτές – νέοι εκπαιδευτικοί εξακολουθούν να είναι προτεραιότητα. Να μπούμε μπροστά ώστε να μην πεταχτεί κανένας συνάδελφος στο δρόμο με το επικαιροποιημένο πλαίσιο αιτημάτων που έχουμε εγκρίνει. Να συνεχίσουμε σταθερά το συντονισμό με άλλες νησιωτικές ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ για τα αιτήματα που αφορούν τη σίτιση – στέγαση– μετακίνηση των συναδέλφων αυτών και όσων άλλων διαβιούν μακριά από τις εστίες τους.

Συνεχίζουμε αταλάντευτα με το ταξικό κίνημα, το ΠΑΜΕ κόντρα στο κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις του και τους επιστάτες του μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Πήραμε μέρος στην πανελλαδική 4η συνδιάσκεψη και θα συμμετάσχουμε σε κάθε σχετική συνέχειά της. Διεκδικούμε ανάπτυξη για το λαό, με άλλη εξουσία – οικονομία.

Το μέλλον δεν γράφεται από μόνο του έτσι νέτο – σκέτο αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς. Ο λαός έχει τη δύναμη, μπορεί και θα βγει νικητής, όσες δυσκολίες κι αν χρειαστεί να ξεπεράσει, όσους αγώνες κι αν χρειαστεί να κάνει.

Αργοστόλι 09/10/2017

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

 

Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης Ποταμιάνου Σοφία

 

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer