Δέκα ερωτήσεις που ρίχνουν φως στα σκοτεινά σημεία και αφορούν στη σύσταση της κοινής εταιρείας Εκκλησίας και Δημοσίου.
Φως σε όλα τα σκοτεινά σημεία της τροπολογίας για την εταιρεία Εκκλησίας – Πολιτείας
Εκκλησία
01/08/2013 | 01:12

Του Γιάννη Αργυρίου
Το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Romfea.gr ρώτησε και έμαθε όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν στην ουσία της τροπολογίας που κατέθεσε χθες το Υπουργείο Οικονομικών.

Δέκα ερωτήσεις που ρίχνουν φως στα σκοτεινά σημεία και αφορούν στη σύσταση της κοινής εταιρείας Εκκλησίας και Δημοσίου.

Από πού προέκυψε αυτή η πρόταση και την υλοποιούν η Αρχιεπισκοπή με την Κυβέρνηση;

Aπό συγκεκριμένη πρόταση του Αρχιεπισκόπου που είχε περιλάβει στην ομιλία του ενώπιον της Ιεραρχίας τον Οκτώβριο του 2009. Λίγες ημέρες μετά ο Αρχιεπίσκοπος απέστειλε και επίσημα την πρόταση αξιοποίησης, σε συνεργασία με το Δημόσιο, της δεσμευμένης ακίνητης εκκλησιαστικής περιουσίας στον τότε Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ζητώντας την υλοποίησή της. Επίσης την απέστειλε και στους 300 της Βουλής.

Γιατί ο Αρχιεπίσκοπος έκανε συννενόηση μόνο για τον ίδιο και δε μερίμνησε και για τις άλλες Μητροπόλεις;

Ο Αρχιεπίσκοπος μπορεί να δεσμεύει μόνο την Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Εάν βεβαίως άλλες Μητροπόλεις ή άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου θέλουν να ακολουθήσουν τη συγκεκριμένη προσέγγιση, τα περιθώρια είναι ανοικτά είτε για να εμπλακούν μελλοντικά παραχωρώντας δικαιώματα επί ακινήτων που διατηρούν είτε, ενδεχομένως, για να προχωρήσουν στη σύσταση αντίστοιχων εταιρειών.

Μπορούν να παραχωρήσουν και άλλες Μητροπόλεις, Μονές και εκκλησιαστικά ιδρύματα την περιουσία τους στην Α.Ε. και να λαμβάνουν τα έσοδα που τους αναλογούν;

Όπως είπαμε και παραπάνω σχετική πρόβλεψη για μία τέτοια εμπλοκή υπάρχει.

Αν η Αρχιεπισκοπή, μία Μητρόπολη ή μία Μονή μπει στην εταιρεία, είναι υποχρεωμένη να παραχωρήσει όλη την περιουσία της;

Όχι. Δεν παραχωρεί την κυριότητα των ακινήτων αλλά τα δικαιώματα επ’ αυτών. Η εταιρεία καταλαμβάνει πάντα την δεσμευμένη ακίνητη περιουσία.

Αυτή η περιουσία της Εκκλησίας που θα παραχωρηθεί στην Α.Ε. μπορεί να πωληθεί;

Όχι, σε καμία περίπτωση. Δεν μεταβιβάζεται η κυριότητα κανενός ακινήτου που παραχωρείται στην εταιρεία. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι η ολιγόχρονη ή μακρόχρονη εκμίσθωση ή παραχώρηση χρήσης της συγκεκριμένης περιουσίας.

Τα έσοδα της εταιρείας από την αξιοποίηση της περιουσίας πώς θα διανέμονται και πού θα πηγαίνουν;

Τα μεν έσοδα της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών θα κατευθύνονται στην ενίσχυση και επέκταση του κοινωνικού και φιλανθρωπικού της έργου, τα δε έσοδα του ελληνικού Δημοσίου στη διεύρυνση των κοινωνικών υποδομών του και στην αρωγή των ευπαθών και αδύναμων συμπολιτών.

Ποιος θα διοικεί την εταιρεία σε πρακτικό επίπεδο;

Η εταιρεία θα διοικείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο, το οποίο θα ορίζει η γενική συνέλευση των μετόχων επί πενταετή θητεία. Τρία μέλη θα ορίζονται από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών – από αυτά θα αναδεικνύεται ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας – ένα από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και ένα από το Υπουργείο Οικονομικών.

Δεν έχει νομική ευθύνη ο Αρχιεπίσκοπος, ο Μητροπολίτης ή ο Ηγούμενος που θα παραχωρήσει την περιουσία που διαχειρίζεται σε μία ανώνυμη εταιρεία;

Επαναλαμβάνουμε: Δεν μεταβιβάζεται η κυριότητα. Μόνο τα δικαιώματα επί των ακινήτων.

Η ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας που είναι “καθαρή”, δηλαδή όχι δεσμευμένη, “συμμετέχει” ως κεφάλαιο στην εταιρεία; Δηλαδή θα μοιράζεται με το δημόσιο ακόμη και τα ενοίκια από τα διαμερίσματά της;

Όχι. Όπως είπαμε η τροπολογία αφορά και καλύπτει μόνο τη δεσμευμένη περιουσία της Εκκλησίας.

Τί βάζει η Πολιτεία και τί βάζει η Εκκλησία εν τέλει;

Η Εκκλησία μπορεί να βάλει τη δεσμευμένη ακίνητή της περιουσία. Αντί αυτή να λιμνάζει αναξιοποίητη τη θέτει στη διάθεση του λαού με όρους απόλυτης διαφάνειας που εξασφαλίζει αυτή η κοινωνική σύμπραξη. Το Δημόσιο από την πλευρά του προσφέρει στην Εκκλησία αυτό που ούτως ή άλλως είχε υποχρέωση.

Την αποδέσμευση της περιουσίας της, η οποία της ανήκει, όπως αναγνωρίζεται από δικαστικές αποφάσεις, και ουσιαστικά τη δυνατότητα αυτή να αξιοποιηθεί.

Πηγή:Romfea.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer