Έτοιμη να υποδεχτεί τους τουρίστες είναι η Κεφαλονιά, που δίνει πραγματικά έναν αγώνα δρόμου ώστε να προλάβει μέχρι τον Μάιο που ουσιαστικά ξεκινάει η τουριστική περίοδος
Μάχη για τον τουρισμό δίνει η Κεφαλονιά
Τουρισμός
09/04/2014 | 20:24

Έτοιμη να υποδεχτεί τους τουρίστες είναι η σεισμόπληκτη Κεφαλονιά, που δίνει πραγματικά έναν αγώνα δρόμου ώστε να προλάβει μέχρι τον Μάιο που ουσιαστικά ξεκινάει η τουριστική περίοδος.

Το γενικό, όσο και αισιόδοξο συμπέρασμα, που προκύπτει από τη συνομιλία που είχε ο «Εθνικός Κήρυκας» με αρμόδιους του νησιού, είναι ότι οι κρατήσεις είναι αυξητικές σε ποσοστό 18 με 20% από πέρυσι και μόνον ο αριθμός των κρουαζιερόπλοιων είναι μικρότερος. Ενώ πέρυσι κατέπλευσαν συνολικά 130 κρουαζιερόπλοια φέτος οι αφίξεις είναι 61 στο Αργοστόλι και 14 στο Φισκάρδο.

Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε η μείωση άφιξης των κρουαζιερόπλοιων είναι γενικότερο φαινόμενο στα Επτάνησα και πλήττει και την Κέρκυρα. Ειδικότερα, ο «Εθνικός Κήρυκα» επικεντρώθηκε στο Ληξούρι που υπέστη τις μεγάλες ζημιές ως πλησιέστερο στο επίκεντρο του καταστρεπτικού διπλού σεισμού, που σημειώθηκε στις 26 Ιανουαρίου και στις 3 Φεβρουάριου με ενδιάμεσους ισχυρούς μετασεισμούς.

Ο τουριστικός πράκτορας Γιουλάτος Νέστωρ, ιδιοκτήτης του γραφείου «CARPE DIEM TRAVEL AND TOURISM SERVICES», στο Ληξούρι, μιλώντας στην εφημερίδα μας είπε ότι τα πράγματα βαίνουν καλώς. «Ηδη οι πρώτοι μας πελάτες, που είναι Ολλανδοί, έρχονται στις 18 του μήνα, την 1η Μαϊου έρχονται Αγγλοι και σιγά-σιγά ξεκινάει η τουριστική περίοδος».

Ο κ. Γιουλάτος είπε ότι τα μικρά καταλύματα είναι έτοιμα. «Μάλιστα οι σεισμός έδωσε και την αφορμή να γίνουν επιδιορθώσεις προς το καλύτερο. Εκεί που υπάρχει πρόβλημα είναι στα τέσσερα μεγάλα ξενοδοχεία. Δεν υπάρχει στατικό πρόβλημα σε αυτά, κάτι που το ξέρω προσωπικά αφού εγώ βάζω τους πελάτες σε αυτά. Εχουν όμως προβλήματα άλλα που χρειάζονται επιδιορθώσεις. Αλλά λόγω του μεγέθους τους είναι πολλά. 29 Μαϊου είναι η προθεσμία παράδοσης των ξενοδοχείων ώστε να ξεκινήσουν και οι αφίξεις. Υπάρχει βέβαια το μεγάλο ξενοδοχείο όπως το ‘Απολλώνειον’ που δεν έχει κανένα πρόβλημα, είναι έτοιμο».

Ερωτηθείς για τους δρόμους και τις δομές, ο κ. Γιουλάτος δήλωσε ότι τα προβλήματα έχουν επιδιορθωθεί ώστε να μην τα βρει μπροστά του ο τουρίστας. Στα βασικά όμως έργα υποδομής αυτά θα συνεχίζονται παράλληλα. Μάλιστα, όπως μας είπε, «την περασμένη εβδομάδα που ήρθαν για επίβλεψη οι επικεφαλής των εταιρειών που στέλνουν τουρίστες δεν διαπίστωσαν κανένα πρόβλημα. Εμείς έχουμε μεγαλύτερες απαιτήσεις επειδή είδαμε και τις καταστροφές. Μέχρι το Πάσχα τα πιο πρακτικά προβλήματα κάποια που αφορούν και την ασφάλεια θα έχουν λυθεί».

Οπως μας πληροφόρησε επίσης, προθυμοποιήθηκε μία πολωνική εταιρεία που φέρνει τουρίστες, η «Γκρέκο» που έδωσε ένα εκατ. ευρώ στα δύο μεγάλα ξενοδοχεία να αποπερατώσουν γρήγορα τις ζημιές, επειδή αντιμετώπισαν πρόβλημα ρευστού.

Ο κ. Γιουλάτος μας είπε και το εξής εκπληκτικό: «Οτι οι παραλίες έγιναν καλύτερες εξαιτίας της μετακίνησης από τον σεισμό. Συγκεκριμένα, είπε ότι η Παλλική πηγαίνοντας 12 εκατ. Νότια φούσκωσε και οι Κουνόπετρες που ήταν από τις πιο μικρές σε φάρδος έγινε διπλάσια, ενώ από εκεί προς την παραλία Ξι κάποιος μπορεί να περπατήσει από τη στεριά, κάτι που δεν γινόταν πριν»!

Τέλος, ο κ. Γιουλάτος μας διαβεβαίωσε ότι οι κρατήσεις έχουν αυξητική τάση σε σύγκριση με πέρυσι και αισιοδοξεί ότι η τουριστική περίοδος θα είναι καλύτερη και από πέρυσι και θα κυμανθεί στο 20% περίπου.

Στο Ληξούρι υπάρχουν τρεις μόνο τουριστικοί πράκτορες.

Ο έτερος των πρακτόρων, Βασίλης Δρακόπουλος, του πρακτορείου «AD Travel», παλιός ομογενής, που διατηρούσε στη Νέα Υόρκη και κτηματομεσιτικό, έπνεε τα μένεα κατά των κρατικών παραγόντων που έχουν αφήσει τα σεισμόπληκτα κτίρια, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί κίτρινα, χωρίς βοήθεια. «Ο κόσμος έχει απηυδήσει να περιμένει», μας είπε.

Οπως ανέφερε ο κ. Δρακόπουλος, «κάνανε δύο ελέγχους και αν έχει ζημιές ένα κτίριο δεν υπάρχει ένας κρατικός μηχανικός να συμβουλεύσει ποιες επιδιορθώσεις πρέπει να γίνουν. «Πρέπει να πάρω εγώ δηλαδή μηχανικό να τον πληρώσω για να μου πει τι πρέπει να φτιάξω. Και αφού συγκεντρώσω τα απαραίτητα χαρτιά να τα πάω στα αρμόδια όργανα να μου πουν πότε και πώς;».

Πάντως, ο κ. Δρακόπουλος πρόσθεσε ότι «αν ο τουρισμός έρθει στο Ληξούρι όπως είναι τώρα, καλύτερα να μην έρθει, γιατί η εικόνα που θα μεταδοθεί θα είναι άσχημη διεθνώς». Και στην ερώτηση αν προλαβαίνουν οι αρμόδιοι να κάνουν βελτιώσεις, είπε σκωπτικά πως «οι αρμόδιοι είναι μάλλον αναρμόδιοι».

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Σωτήρη Κουρής, αρμόδιος για τη διαχείριση των προβλημάτων του σεισμού, δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» ότι η πρώτη φάση των έργων έχει τελειώσει, «περνάμε στη δεύτερη φάση και στην τρίτη φάση πλέον αρμόδιο θα είναι το υπουργείο Υποδομών. Πάμε καλά».

Τέλος, στην ερώτηση αν το Κράτος είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του, είπε πως «καθυστερεί λίγο, αλλά στο σύνολο έχει κάνει πολλά, ιδιαίτερα στους σεισμόπληκτους πολίτες».

Σύμφωνα με τον κ. Κουρή, οι δρόμοι έχουν καθαρίσει και οι λακκούβες σκεπαστεί, στο λιμάνι έχει αρχίσει η αποκατάσταση και γενικά κανείς δεν επαναπαύεται.

«Υπάρχει αισιοδοξία αρκεί να κάνουμε σωστές κινήσεις», κατέληξε ο κ. Κουρής.

Τέλος, προς επιβεβαίωση όλων αυτών, ο «Εθνικός Κήρυκας» μίλησε με τον Χρήστο Λαμπράκη, δημοσιογράφο της ιστοσελίδας «InKelafonia», ο οποίος μας είπε ότι τα βασικά προβλήματα υπάρχουν στο Ληξούρι όπου και θα πάρει αρκετό χρόνο για τα βασικά έργα δομής. Και επίσης στον βορρά του νησιού με τον Χάρακα επειδή επηρεάζει την μετακίνηση των επιβατών των κρουαζιερόπλοιων στο Φισκάρδο.

Υπάρχουν βέβαια συνεργεία εκεί που μάχονται τον χρόνο. «Ωστόσο, ο τουρισμός θα έλεγε κανείς δεν επηρεάστηκε από το σεισμό. Οντως, υπάρχει αυξητική τάση και αυτό είναι το αισιόδοξο», μας είπε.

panoramikh

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer