Ιθάκη, Παξοί-Αντίπαξοι, Μεγανήσι, Κάλαμος, Καστός, Ερείκουσες, Μαθράκι, Οθωνοί είναι τα μικρά στολίδια του Ιονίου.
Η Σαρδελή μιλά για τα μικρά νησιά του Ιονίου
Πολιτική
11/04/2011 | 08:39

Της Σμαράγδας Σαρδελή*

Καθένα με τη δική του ιστορική, πολιτιστική και φυσική φυσιογνωμία.

Μιας φυσιογνωμίας που χρειάζεται προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση.

Η φυσική τους ομορφιά σε συνδιασμό με την ιστορία και τον πολιτισμό τους, γίνονται ένας πανίσχυρος μοχλός ανάπτυξης και ευημερίας τους.

Οποιαδήποτε παρέμβαση όμως πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή. Είναι απαραίτητη η μελέτη εκτίμησης των Αναπτυξιακών Δυνατοτήτων των νησιών αυτών στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου, Στρατηγικού Προγράμματος Ανάπτυξής τους.

Όσον αφορά τον Τουρισμό προς τον οποίο στην πλειοψηφία τα νησιά μας έχουν στρέψει το κύριο ενδιαφέρον τους ως οικονομική δραστηριότητα, πρέπει να γίνει με διαφύλαξη των φυσικών τους πόρων και η προβολή και ανάδειξη των πολιτιστικών τους πόρων, θα πρέπει να στοχεύει όχι μόνο στην τουριστική κατανάλωση, αλλά και στην εν΄ίσχυση των δραστηριοτήτων στήρηξης του μόνιμου πληθυσμού.

Τα προβλήματα των μικρών νησιών μας είναι πολλά και κοινά.

 

– Υγεία,

– Παιδεία

– Εργασία

– Συγκοινωνία

– Υποδομές

– Διαβίωση

Προβλήματα που μας κάνουν να νιώθουμε απομονωμένοι από την υπόλοιπη Ελλάδα.

 

Στην Ιθάκη δεν υπάρχει Παιδίατρος, στους Παξούς δεν υπάρχει Μικροβιολόγος, στον Καστό ούτε καν Αγροτικός Γιατρός.

 Κι όμως κι εκεί ζούν άνθρωποι. Άνθρωποι που είναι Έλληνες, φορολογούμενοι πολίτες και θα πρέπει να έχουν τα ίδια ισότιμα δικαιώματα με την υπόλοιπη Ελλάδα!

Η Συγκοινωνία, ένα μείζον θέμα για τα νησιά αυτά, εξαρτάται από την εγγύτητα που έχει κάθε νησί με την Ηπειρωτική Ελλάδα ή στη συγκεκριμένη περίπτωση με ένα μεγαλύτερο νησί.

Ένα θέμα σημαντικό που αν δεν λυθεί τα νησιά μας θα ερημώσουν.

Γι΄αυτό πρέπει να δώσουμε άμμεση λύση και  με Υδροπλάνα, και με καθημερινή Ακτοπλοϊκή σύνδεση και προπάντων με τις αντίστοιχες Υποδομές.

Μήπως πρέπει να αναρωτηθούμε πως αισθάνεται ο κάτοικος του Καστού ή του Καλάμου όταν νιώθει  εγκλωβισμένος μέσα στο ίδιο του το νησί και όταν αντιμετωπίζοντας ένα θέμα υγείας δεν έχει τη δυνατότητα να πάει απέναντι?

Βέβαια, το καλοκαίρι τα δρομολόγια είναι πυκνότερα, όμως δε συμβαίνει το ίδιο και κατά τη χειμερινή περίοδο που τα δρομολόγια περιορίζονται σημαντικά με αποτέλεσμα να περιορίζεται ακόμα περισσότερο και η δυνατότητα πρόσβασης σε πολύ σοβαρά θέματα υγείας.

 

Η Συγκοινωνία και η Υγεία στα νησιά μας είναι αλληλένδετες.

Άλλα θέματα μείζονος σημασίας για τα μικρά, αλλά και τα μεγάλα νησιά μας είναι :

 

– το νέο νομοσχέδιο για τη ΄΄γη υψηλής παραγωγικότητας΄΄,

– το ΄΄μεταφορικό ισοδύναμο΄΄

– και η μείωση του Φ.Π.Α

 

Προβλήματα που πρέπει να εξεταστούν με ιδιαίτερη προσοχή και ευσθησία μιάς και καταρρακώνουν την Ανάπτυξη και των μεγάλων, αλλά κυρίως των μικρών μας νησιών και οδηγούν στην ερημοποίησή τους.

Με γνώμονα τη Βιοσιμότητα και την Αειφόρο Ανάπτυξη των μικρών νησιών του Ιονίου και με το σκοπό να δώσουμε κίνητρα στους κατοίκους και κυρίως στους νέους να μείνουν στον τόπο τους, θα τα εξετάσουμε προσεκτικά όλα μαζί και το καθένα χωριστά.

*Η Σμαράγδα Σαρδελή είναι αντιπεριφερειάρχης

αρμόδια για τα μικρά νησιά

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer