Για να πάρει δυνατά μπροστά η οικονομία μας, πρέπει να λύσουμε τα θέματα που κρατάνε πίσω τους Μικρομεσαίους Εργοδότες της χώρας, τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας
Επανεκκίνηση της Μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας
Οικονομία
17/01/2015 | 14:40

Του Άγη Βερούτη*

Ας μιλήσουμε για πολιτική.

Για να πάρει δυνατά μπροστά η οικονομία μας, πρέπει να λύσουμε τα θέματα που κρατάνε πίσω τους Μικρομεσαίους Εργοδότες της χώρας, τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Αυτοί θα δημιουργήσουν τις εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας που χρειαζόμαστε για να βγούμε στην ανάπτυξη.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να επιλυθεί οριστικά το ζήτημα του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ και για χιλιάδες μηχανικούς του ΤΣΜΕΔΕ, και για αυτό θα προωθήσω με όλες τις δυνάμεις μου, αν μου δοθεί η ευκαιρία να τους εκπροσωπήσω!

Τα κύρια σημεία του πλάνου που θα επανεκκινήσει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα:

1. Πάγωμα παλαιών οφειλών και κεφαλαιοποίηση του συνταξιοδοτικού κομματιού. Κατάργηση προστίμων και τόκων. Αφαίρεση οφειλών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από όσους δεν είχαν αυτή την παροχή. Αυτό έχει σχεδόν μηδενικό δημοσιονομικό κόστος, καθώς η πρόβλεψη είσπραξης αυτών των ποσών υπολείπεται σημαντικότατα από το συνολικό ποσόν καθυστερημένων οφειλών.

2. Μετατροπή των συντάξεων από εδώ και στο εξής σε ανταποδοτικές, ανάλογες με το συνταξιοδοτικό κεφάλαιο που έχει καταθέσει καθένας ασφαλισμένος. Δυνατότητα μακροχρόνιας αποπληρωμής του κεφαλαίου με ελαστικούς όρους. Αυτό το μέτρο θα έχει θετική δημοσιονομική επίδραση. Αντί να εισπράξει το ταμείο μηδέν (0) από κάποιον, θα εισπράξει ένα υποσύνολο των σημερινών εγγεγραμμένων αλλά μη-εισπράξιμων απαιτήσεων. Μελλοντικά το ταμείο θα πληρώσει λιγότερα σε όσους έχουν βάλει λιγότερες εισφορές, κάτι δίκαιο και για εκείνους που με κόπο και δυσκολία κατάφεραν να είναι συνεπείς στις εισφορές τους. Ουσιαστικά αυτός είναι ο μόνος τρόπος οριστικής εξυγίανσης των ταμείων των αυτοαπασχολούμενων.

3. Σύνδεση των εισφορών με τη δυνατότητα πληρωμής του μικρομεσαίου, με τον τζίρο του, το πραγματικό εισόδημά του, και δυνατότητα μετακίνησης σε κλίμακες. Το μέτρο θα έχει θετική δημοσιονομική επίδραση. Με την επαναφορά των 400.000 αυτοαπασχολούμενων στην ενεργό δραστηριότητα, οι τακτικές εισπράξεις μπορούν να υπερκαλύψουν τις πληρωμές συντάξεων, ώστε να μην χρειάζεται παραπάνω επιχορήγηση του ταμείου από το κεντρικό ταμείο του κράτους. Επίσης, η επανενεργοποίηση των 400.000 μικρομεσαίων θα έχει ευεργετική επίδραση σε ολόκληρη την οικονομία.

4. Δημιουργία νομικού πλαισίου “Επιχειρηματικής Δεύτερης Ευκαιρίας” για όσους τίμιους απέτυχαν στην κρίση, σύμφωνα πάντα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να επανενεργοποιηθούν οι δημιουργικές δυνάμεις των μικρομεσαίων. Αυτό το μέτρο θα έχει θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα μόνον. Αυτοί που πριν ήταν εκτός συστήματος θα ξαναρχίσουν να πληρώνουν εισφορές, και ούτως ή άλλως αποτελεί ευρωπαϊκή υποχρέωση της Χώρας να το νομοθετήσει ως τον Μάρτιο του 2015.

5. Απελευθέρωση των επαγγελμάτων και αδειοδοτήσεων, που βαρύνουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Το μέτρο αυτό έχει μηδενική δημοσιονομική επιβάρυνση και τεράστιο όφελος στην δημιουργία θέσεων εργασίας.

Αυτοί είναι οι βασικοί άξονες επανεκκίνησης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Αυτές είναι και επιγραμματικά οι προτάσεις μου, τις οποίες έχω καταθέσει, και θα δουλέψω για να τις υλοποιήσω ως φυσική συνέχεια της ενασχόλησής μου με αυτά θέματα στα τελευταία χρόνια.

* O Άγης Βερούτης είναι ένας φιλελεύθερος υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας στην Β’ Αθηνών

Πηγή: capital.gr

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer