θα χρειαστούν εκτεταμένες επεμβάσεις ενίσχυσης της στατικής επάρκειάς του ή στη χειρότερη περίπτωση εκ νέου ανοικοδόμησή του.
Ακατάλληλο το Μουσείο Αργοστολίου
Πολιτισμός
06/02/2014 | 19:37

Χτυπημένο επανειλημμένα από τον Εγκέλαδο, το Αρχαιολογικό Μουσείο του Αργοστολίου βγαίνει ουσιαστικά εκτός λειτουργίας μετά και τον δεύτερο μεγάλο σεισμό της Κεφαλονιάς. Το κτήριό του (έργο του αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντηνού), που ανοικοδομήθηκε το 1955 στα θεμέλια του προηγούμενου μουσείου το οποίο κατέρρευσε με το σεισμό του 1953, είχε ανακαινιστεί το 2000 και θα περίμενε κανείς να αντέξει.
Στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού που το εξέτασαν διαπίστωσαν σοβαρά προβλήματα και δεν αποκλείουν να έχουν την αφετηρία τους στο μεγάλο σεισμό του 2007. Στις συνεχείς αυτοψίες τους παρατήρησαν ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην τοιχοποιία αλλά και στον φέροντα οργανισμό του κτηρίου. Και συγκεκριμένα διαπίστωσαν οριζόντια ρηγμάτωση στις κολόνες του ισογείου.

Ως εκ τούτου θα χρειαστούν εκτεταμένες επεμβάσεις ενίσχυσης της στατικής επάρκειάς του ή στη χειρότερη περίπτωση εκ νέου ανοικοδόμησή του. Αυτή τη στιγμή πάντως δεν τίθεται θέμα εκκένωσής του.

Σήμερα αναμένεται να γίνει νέα αυτοψία από συνεργεία επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού του ΥΠΠΟΑ παρουσία της γενικής γραμματέως Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη τόσο στο Μουσείο όσο και στα υπόλοιπα μνημεία που έχουν πληγεί ήδη από τον πρώτο σεισμό της Κεφαλονιάς. Σημαντικότερες βλάβες εκτιμάται ότι έχουν υποστεί τα βυζαντινά μνημεία. Ο συνολικός απολογισμός κάνει λόγο για 25 μνημεία εκκλησιαστικά και κοσμικά, τα οποία θα χρειαστούν άμεσες σωστικές επεμβάσεις και μελέτες αποκατάστασης. Ανάμεσά τους πέραν του Μουσείου είναι και το Κάστρο με τα μνημεία εντός αυτού, που αυτή τη στιγμή ουδείς γνωρίζει σε τι βαθμό έχουν πληγεί καθώς η πτώση τμήματος των τειχών κοντά στην πύλη δεν έχει επιτρέψει στους ειδικούς την είσοδο. Εκτιμούν ωστόσο ότι δεν αποκλείεται τα προβλήματα να είναι μεγαλύτερα στα τέσσερα βυζαντινά εκκλησάκια του.

Οι επεμβάσεις στο Κάστρο και στο μουσείο θα γίνουν άμεσα και κατά προτεραιότητα λόγω των συνεπειών που θα έχει στον τουρισμό, όπως δήλωσε η κ. Μενδώνη προχθές στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αμέσως μετά την επιστροφή της από το νησί. Αναφερόμενη και στις βλάβες των εκθεμάτων του μουσείου, είπε ότι «άνοιξαν» στις συγκολλήσεις τους περίπου 20 κεραμεικά αγγεία και 5-6 γυάλινα έσπασαν. «Τα προβλήματα είναι σοβαρά, αλλά αντιμετωπίζονται. Θα χρειαστεί πολλή δουλειά και καλή οργάνωση», τόνισε. Στόχος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας είναι εντός δεκαπενθημέρου να έχουν ληφθεί όλα τα άμεσα σωστικά μέτρα και να έχουν προχωρήσει οι μελέτες αποκατάστασης.

Κανένα πρόβλημα δεν παρατηρήθηκε στην υπό αποκατάσταση γέφυρα Ντε Μποσέ (de Bosset), κάτι σημαντικό γιατί το έργο βαίνει προς ολοκλήρωση, ενώ ρωγμές παρουσιάστηκαν σε βυζαντινά μνημεία: Αγία Θέκλα, Αγιος Δημήτριος, Αγιος Σπυρίδων, Αγιος Θεόδωρος, Παναγία Φανερωμένη και στις εκκλησιές των Ρόγγων και των Σουλάων. Επλήγη επίσης το ιστορικό κτήριο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης Ληξουρίου.

mouseio

Πηγή: enet.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer