Στη συναυλία παραβρέθηκε και η σύζυγος του μεγάλου τροβαδούρου, η οποία εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού και συγκεκριμένα την απόφασή του να διαιωνίσει τη μνήμη του Στέλιου
Συγκινητικό το αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη στη Νέα Υόρκη
 Ομογένεια
04/05/2015 | 10:16

Επιμέλεια: Μαρία Χριστοφοράτος

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το μουσικό αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη «Είμαι τραγούδι, είμαι λαός» που διοργανώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο φημισμένο «Town Hall» στο Μανχάταν. Το αφιέρωμα διοργανώθηκε από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού με έδρα την Αστόρια και ήρθε να εξυπηρετήσει τρεις βασικούς σκοπούς. Ο πρώτος σχετίζονταν με την προβολή της ζωής και των αθάνατων τραγουδιών του Στέλιου Καζαντζίδη, ο δεύτερος με την προβολή των αστείρευτων δυνατοτήτων της Ομογένειας και ο τρίτος με την προβολή της ποντιακής καταγωγής του Καζαντζίδη και την αποφασιστικότητα της Ομογένειας για τη συνέχιση του αγώνα για τη διεθνοποίηση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Στη συναυλία παραβρέθηκε και η σύζυγος του μεγάλου τροβαδούρου, Βάσω Καζαντζίδη, η οποία εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού και συγκεκριμένα την απόφασή του να διαιωνίσει τη μνήμη του Στέλιου και, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Δεν θα ήθελα να σας μιλήσω εγώ για τον Στέλιο, γιατί είναι καλύτερα να μας μιλήσει εκείνος με τα τραγούδια του».

Η αντιπρόεδρος του ΚΕΠ Ελένη Δρίβα, τόσο στην εναρκτήρια ομιλία, όσο και κατά τη διάρκεια της τελετής μετά τη συναυλία αναφέρθηκε στο έργο του ΚΕΠ και απευθυνόμενη στο ακροατήριο τόνισε: «Χάρη σε σας το ΚΕΠ συνεχίζει να δημιουργεί και να μεγαλώνει».

Ο πρόεδρος του ΚΕΠ Ηρακλής Κρεμμύδας πρόσθεσε: «Μας λείπει αυτός που ξεχνάμε. Ο Στέλιος είναι εδώ, είναι μαζί μας. Στέλιο, η Ελλάδα είναι σήμερα στη Νέα Υόρκη. Είναι μαζί σου και αναφωνεί ‘Είσαι εδώ’, ‘είσαι επίκαιρος’».

Παράλληλα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τους δύο δημοφιλείς τραγουδιστές Γεράσιμο Ανδρεάτο και Γιώτα Νέγκα, για την Ορχήστρα και τον μαέστρο Σπύρο Εξάρα, για τη χορωδία και την διευθύντριά της Αρετή Γιοβάνου, καθώς επίσης για τους χορευτές Πέτρο Φουρνιώτη και Σωτήριο Βαγγελάτο και το χορευτικό του Συλλόγου Ποντίων «Πόντος» του Κονέκτικατ.

Στη συνέχεια, απένειμε την τιμητική πλακέτα στην Βάσω Καζαντζίδη, όπου αναγραφόταν: «Είμαι τραγούδι, είμαι λαός δεν είμαι σκλάβος κανενός».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Πόντος» του Κονέκτικατ, Γιώργος Τσιλφιδης, αναφέρθηκε στην ποντιακή καταγωγή του Στέλιου και, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Τιμούμε έναν Πόντιο που μας τίμησε με τη ζωή και τη φωνή του». Παράλληλα, τόνισε ότι ο Στέλιος εξέφρασε τους πόθους και τους καημούς των Ελλήνων της Διασποράς μέσα από τα τραγούδια του» και απένειμε στην Βάσω Καζαντζίδη την τιμητική πλακέτα.

Η κ. Καζαντζίδη, εμφανώς συγκινημένη από την υποδοχή, ανταπέδωσε παραδίδοντας στο ΚΕΠ και στον Σύλλογο Ποντίων του Νόργουακ από μια κασετίνα διαρκείας τεσσάρων ωρών, η οποία ήταν αφιερωμένη στη ζωή και στο έργο του Στέλιου Καζαντζίδη.

Αμέσως μετά προβλήθηκε ένα σύντομο βίντεο με τη φωνή του Στέλιου, τη ζωή του και την πάνδημη κηδεία του.

Το αφιέρωμα ήταν χωρισμένο σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος περιελάμβανε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Χατζιδάκι, του Γιώργου Ζαμπέτα, του Απόστολου Καλδάρα, του Θεόδωρου Δερβενιώτη και του Χρίστου Νικολόπουλου, τα οποία ερμήνευσαν με πάθος ο Γεράσιμος Ανδρεάτος και η Γιώτα Νέγκα.

Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος συμμετείχαν η Βασιλική Τσανακτίδου, στην αφήγηση, το χορευτικό του Συλλόγου Ποντίων «Πόντος» του Κονέκτικατ, το οποίο ερμήνευσε ποντιακό χορό με τη συνοδεία του Χρήστου Τικταπανίδη στη λύρα και τους Βασίλειο Γεωργιάδη και Σωκράτη Τογκρίδη, στο νταούλι, καθώς επίσης και η παιδική χορωδία η οποία προκάλεσε συγκίνηση όχι μόνο στους ομογενείς, αλλά και στους τραγουδιστές και στους καλλιτέχνες.

Το δεύτερο μέρος των τραγουδιών περιελάμβανε τραγούδια που είχε συνθέσει ο ίδιος ο Στέλιος Καζαντζίδης, τα οποία συνοδεύονταν και από τους χορευτές Πέτρο Φουρνιώτη και Σωτήριο Βαγγελάτο.

Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος και η Γιώτα Νέγκα ευχαρίστησαν το ΚΕΠ και τους ομογενείς που «ήρθαν να γιορτάσουν με τον Στέλιο».

«Ευχαριστούμε το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού γιατί είναι αυτό που λέει», κατέληξε ο κ. Ανδρεάτος.

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

stelios (4)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

stelios (11) stelios (12) stelios (13) stelios (14) stelios (15)

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer